В мире

Capra Saanen, cea mai productivă rasă de lapte pentru o afacere agricolă

Автор: AgroExpert
capra fermieri creștere - AgroExpert.md

Capra Saanen este recunoscută în toată Europa că fiind una dintre cele mai productive rase de lapte, fiind originară tocmai din Elveția. Pe lângă o calitate înalta a laptelui, exemplarele din rasă Saanen pot ajunge să ofere, la o furajare corespunzătoare, chiar și 10-11 litri de lapte zilnic.

Va prezentăm în acest articol exemplul unui fermier român care a ales să investească în această rasă și să dezvolte o mică afacere agricolă.

Chiar dacă sunt din București, soții Prodan au ales să înființeze o mică exploatație de capre în localitatea Nucet din județul Dâmbovița. Au simțit că oamenii pun tot mai mult accent pe hrană sănătoasă, prin urmare au constatat că există o cerere semnificativă pe zona de lapte de capra. S-au gândit inițial la rase autohtone, însă și-au dorit să aibă o productivitate constanța, cu un efectiv mai mic.

Așa au ajuns până în Austria, de unde au cumpărat nu mai puțîn de 40 de capre frumoase din rasă Saanen, pentru care au plătit circa 18.000 de euro.

„Înainte de a începe am vrut să testăm puțîn piață și să înțelegem ce ar fi de succes. De asemenea, am trecut și la cifre, astfel am constatat că am avea nevoie de mult mai multe exemplare autohtone pentru același nivel de producție. De aceeam am ales să investim mai mult într-o rasă cu un potențial mult mai mare, precum caprele Saanen. Chiar dacă ne-a costat mai mult cumpărarea lor, pe termen lung aveam un beneficiu consisten. Că să fii rentabil cu un asemenea tip de afacere ai avea nevoie de aproape 200 de exemplare, adică circa 5 litri de lapte pe exemplar”, povestește Simona Prodan.

Capre Saanen caracteristici: producția de lapte

Fără îndoială, principalul subiect de interes atunci când discutăm despre rasă Saanen este cantitatea de lapte pe care o poate oferi. Producția medie pentru exemplarele deținute de familia Prodan este de circa 4 litri pe zi. Însă, au existat și unele zile foarte bune, atunci când s-a înregistrat un vârf de 6 litri de lapte zilnic.

Deoarece au dorit să aibă exemplare performanțe, soții Prodan au ales să cumpere caprele Saanen din Austria: 40 de femele au cumpărat, prețul acestora fiind de 450 de euro exemplarul. De asemenea au cumpărat și patru masculi de rasă, cu pedigree, prețul acestora ajungând la 800 de euro exemplarul.

O capra Saanen poate da în medie circa 700 de litri de lapte pe an. Firește, producția poate urcă în funcție de modul de furajare. Grăsimea laptelui este de 3,5 – 4%, relativ mai mică decât cea înregistrată la ale rase de capre.

Durata lactației pentru capra Saanen

„Am studiat destul de mult cum trebuie construită corect o fermă de capre, prin urmare ne-am aplecat destul de mult și asupra subiectului genetică. De aceea am și ales să cumpărăm exemplare atât de scumpe. Pentru a avea o animale sănătoase pe termen lung trebuie să ai grijă la consangvinizare, adică să nu folosești același țap și pentru imperecherile cu produsii săi. Riști mult că genetică să se denatureze, aspect care influențează următoarele animale, precum și producția de lapte bineînțeles”, ne-a mai spus crescatoarea.

Capra Saanen – dezvoltarea unei afaceri agricole

Simona Prodan spune de asemenea că, în străînătate, exemplarele din rasă Saanen, pot oferi până la 10 litri de lapte pe zi, asta că să ne putem da seama de performanță acestei rase.

„Am avut și noi două exemplare care au avut o medie mai mare, de 6 litri de lapte. Dacă e să vorbim de durata lactației, la caprele din rasă Saanen această este de circa 250 de zile. Nu forțăm animalele, încercăm pe cât posibil să le oferim și lor o perioada de pauză, pentru că organismul lor să se refacă”, ne-a mai spus Simona Prodan.

Furajele și cum sunt hrănite caprele

După multă muncă, dar și satisfacții, familia Prodan se poate mândri în prezent cu un efectiv de peste 70 de femele și 4 masculi din rasă Saanen. Toate animalele au fost înregistrate în Registrul Genealogic de Rase al României.

Pentru a-și diminua costurile, cei doi soți au hotărât să dezvolte și o fermă vegetală, pentru a-și asigura furajele necesare animalelor.

„Am luat în arendă 30 de hectare de teren și cultivăm pe această suprafață, o bună parte, triticale, ovăz, orz, porumb, pentru furajele animalelor. Mai avem și lucerna și mazăre furajeră, pe care le oferm animalelor, mai ales în primii ani de viață, aceste culturi fiind mai ridicate din punct de vedere proteic”, spune crescatoarea.

Hrană caprelor Saanen este formată, în primele luni, din lucerna, cât și din mixuri de orz, grâu, ovăz și porumb. La acestea se mai adaugă din când în când și câteva suplimente de calciu, necesare pentru animalele aflate în primele luni de viață. Când sunt adulte, hrană este formată mai mult din porumb, triticale, ovăz, mazăre furajeră și mai puțîn pe lucerna.

Merită precizat că rațiile animalelor au fost stabilite pe baza unei colaborări cu specialiștii de la Asociația Națională a Crescătorilor de Capre din România, precum și datorită Institutului de Biologie și Nutriție Animală (IBNA) – Balotești.

„Grație unei colaborări foarte bune și a unor analize riguroase pe care le-am făcut, am reușit să determinăm ce am putea schimbă în alimentație, astfel încât să mai ridicăm puțîn producția. Am introdus de exemplu floarea-soarelui, tărâțe sau șroturi de soia. Am reușit în aces fel să creștem producția de lapte cu circa 25 %, în circa o luna”, ne-a mai povestit Simona Prodan.

Adaptarea caprelor Saanen la climatul din România

Adaptarea exemplarelor Saanen s-a produs ușor la climatul din România, care este fără îndoială mult mai blând, în comparație cu cel din Austria. Au fost chiar și câteva momente amuzante, atunci când în primele zile caprele preferau mai degrabă să mănânce paie decât lucerna proaspătă.

„Trebuie să le protejezi de umiditate ori să nu existe curenți de aer. O umiditate optimă ar trebui să fie undeva la 50%”, ne-a mai spus crescatoarea.

Capra Saanen: investiția într-o asemenea fermă

Peste 40.000 de euro au ales soții Prodan să investească în această afacere, din economiile proprii. Suma a fost folosită atât pentru achiziția de animale, precum și în dezvoltarea adăpostului, precum și pentru cumpărarea mai multor echipamente necesare.

„Am ales să investim așa, deoarece am vrut să fie totul al nostru și să nu avem de-a face cu birocrație etc. dacă ar fi fost să accesăm fonduri europene. Subvenția pentru aceste animale este foarte mică, de aceea a constituit încă un punct în plus că să facem pe cât posibil noi totul. Nu este ușor, dar asta a fost dorința noastră”, ne-a mai spus Simona Prodan.

Din punct de vedere al valorificării laptelui, familia Prodan a avut o idee mai ingenioasă să-i spunem, și anume să-l comercializeze cu ajutorul unui automat amplasat în orașul Târgoviște.

„Trebuie să ajungi cu laptele cât mai rapid la automat, însă este o metodă care da rezultate bune, iar oamenii sunt foarte mulțumiți”, ne-a mai spus Simona Prodan.

Originea caprei Saanen

În Elveția există chiar o localitate cu numele Saanen, aici considerându-se a fi tărâmul de „baștină” a acestei rase deosebite, recunoscută pe plan mondial pentru producția de lapte.

Constituția acestei rase este una zveltă, culoarea lor este în general albă. Au un cap mic, grațios, cu un gât relativ mai lung. În general nici exemplarele masculine cât nici cele feminine nu posedă coarne. Corpul este de asemenea bine proporționat și lung. Membrele sunt dezvoltate bine, însă nu sunt foarte puternice.

Ugerul, așa cum se poate vedea în majoritatea pozelor este mare, de formă pară, având astfel o capacitate mare de a produce laptele. Mameloanele și ele sunt dezvoltate corespunzător.

Au o durata de viață foarte bună, mai exact de circa 15-20 ani. La maturitate ajung la 1 an.

De asemenea, menționăm că laptele caprei Saanen este bine tolerat de organism. Laptele acestei rase este folosit inclusiv la realizarea unor produse cosmetice.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!