Bolile caisului ne pot lua prin surprindere dacă nu investim timp în urmărirea plantației. Afectarea plantelor poate fi adesea puternica, mai ales dacă tratamentele fitosanitare nu au fost făcute la timp. Ca și alte specii de sâmburoase (prun, piersic), caisul este foarte sensibil la acțiunea virusurilor, dintre care cel mai temut rămâne Plum-pox-ul (PPV).
Pentru a ne proteja investiția și pentru a ne bucura de fructe sănătoase și pomi roditori, trecem în revista principalele boli care apar la cais.
Bolile caisului: Antracnoza
Una dintre cele mai grave boli care pot apărea la cais, cat și la multe alte specii, este antracnoza, deoarece conduce la pierderea prematura a frunzelor. Cel mai des antracnoza apare când pe frunze este apa, iar temperatura exterioara este intre 16-20 de grade Celsius.
Monilioza caisului
Aceasta ciuperca (Monilinia laxa sin) afectează mai multe specii, printre care și caisul. Uscarea florilor și lăstarilor este un prin indiciu că această boală este prezenta. De asemenea, dacă observăm clei pe fructele tinere ar trebui sa ne de-a de gândit ca Monilioza a atacat pomii.
Se combate eficient în fenofazele de buton roz, începutul înfloritului și scuturarea petalelor. În perioada de pârgă a fructelor se instalează ciuperca, iar fructele cad pe sol și putrezesc sau rămân agățate în pom (pe timp uscat) constituind sursa de infecție pentru anul următor.
Bolile caisului: Putregaiul negru
Aceasta boala afectează în primul rand fructele de cais, mai ales cand ele s-au copt. De reținut că boala progresează și după ce fructele au fost culese.
Umiditatea joaca în rol esențial în dezvoltarea putregaiului negru și brun la plantațiile de cais și nu numai.
Făinarea caisului
Este produsa de ciuperca Podosphaera tridactyla (Wallr) de Bary. Infecțiile sunt favorizate de fluctuații de temperatura și umiditate intre zi și noapte. Atacul se manifesta pe ambele fete ale frunzei și pe lăstarii verzi (pâsla alba). Se aplica tratamente la primele manifestări ale bolii.
Ciuruirea micotica
În primăvară, atunci când umiditatea este și ea mai mare, poate să apară această boală, care se manifestă prin apariția unor pete pe frunze de culoare brun-deschis. Într-un final, frunzele se vor înnegri și vor cădea.
Un alt factor care favorizează apariția acestei boli la cais este și rănile pomului sau alți dăunători. Se combate prin tratamente aplicate primăvara cu produse cuprice.
Rugina caisului
Cauzata tot de o ciuperca, boala Rugina caisului este una dură, mai ales dacă pomii traversează mai multe luni ploioase. Afectate sunt atât frunzele, cat și fructele.
Primele semne ale bolii apar pe partea inferioara a frunzelor, când putem remarca niște pete de culoare galbenă (cu pustule purulente).
Boala frunzelor de argint
O alta ciuperca responsabila de o boala grava este și Chondrostereum purpureum, care apare frecvent în sezonul cald, dar și toamna, când exista o umiditate mai mare. Numele bolii este de la pelicula ușor argintie care apare pe frunze, în momentul în care infecția se propagă.
Boala conduce la afectarea ramurilor prin uscarea acestora.
Cancerul bacterian
Aceasta boala este produsa de bacteria Agrobacterium tumefaciens și apare preponderent pe solurile mai reci și umede. Se recomandă să se evite portaltoii sensibili, iar materialul de plantare sa fie atent controlat la sistemul radicular.
Boala conduce la stagnarea creșterii și la frunze ofilite, bineînțeles, și la o diminuare a recoltei.
Boala plumbului
Bolile caisului includ și afecțiuni care atacă numeroase specii de sămânțoase. De exemplu, boala plumbului (Stereum purpureum), apăruta inițial la vișin și prun, ataca în prezent livezi de caise, piersici, precum și cireși, indiferent ca vorbim de livezi sau pepiniere.
Vărsatul prunelor
O alta boala care poate afecta caișii este și vărsatul prunelor sau, în denumirea sa științifică, Plum pox. Produce pierderi importante la sâmburoase, iar în ultimii 100 de ani s-a extins și la plantațiile de piersic și cais.
Sursa: Homefortheharvest
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!