Растениеводство

Cum pregătim compostul pentru ciuperci Champignon: Sfaturi utile

Автор: AgroExpert
compost ciuperci fermieri - AgroExpert.md

Pregătirea compostului pentru ciuperci reprezintă cel mai important element în procesul de cultivare a ciupercilor. Datorită acestei compoziții ele se vor dezvoltă și se vor putea culege într-un ciclu de producție, care, de obicei, durează 100 de zile.

Înainte de toate să vedem ce substanțe avem nevoie pentru a face un compost pentru ciuperci că la carte.

Ce avem nevoie

Pentru un compost de calitate se recomandă să folosim: paie de grâu (orz sau orez), gunoi de cal cu așternut de paie (proaspăt de maxim o luna), gunoi de păsări pe suport solid, format din unul din materialele: paie, rumeguș sau talaș de esențe foioase; gunoi de porc (uscat).

Paiele de grâu se utilizează frecvent deoarece sunt bogate în glucide. Înainte de a fi folosite ele se zdrobesc cu furcă.

Pe lângă materialele enumerate mai sus vom mai avea nevoie: ipsos (pentru construcții), îngrășăminte chimice (superfosfat, sulfat de amoniu, uree tehnică), malэ, sulfat de cupru.

Necesarul de compost: cum îl calculăm

Trebuie să știți ce suprafață doriți să cultivați cu ciuperci. De exemplu pentru fiecare metru pătrat veți avea nevoie de circa 80-100 kg de compost.

Pentru a obține 1000 kg compost trebuie să punem la preînmuiere 500 kg material inițial uscat (paie de grâu, gunoi de cal pe așternut de paie, gunoi de pasăre, gunoi de porc) conform rețetei.

Sfat: se recomandă să faceți cel puțin o tonă de compost, deoarece o cantitate mai mică riscă să nu se încălzească în procesul de pasteurizare.

Cum se prepară compostul pentru ciupercile Champignon

Circa o luna de zile este necesară pentru a realiza compostul. O platforma betonată de 10 mp, pentru o tonă de compost, este suficientă. Este necesar un acoperiș pentru a feri compostul.

Pentru pregătirea unei tone de compost se folosesc 500 kg gunoi de cal, care este alcătuit din bălegar de cal și paie de grâu din așternut, 70-75 %. La o tonă de compost se mai adaugă: ipsos – 25 kg, superfosfat (simplu concentrat) – 7 kg, sulfat de amoniu – 7-8 kg.

Cum producem compostul

Preînmuierea. Gunoiul de cal (bălegar + paie) se așează pe platforma betonată sub formă de grămadă și se udă cu apă zilnic cu furtunul, se tasează. Se udă până când apă începe să se scurgă de sub grămadă. Operațiunea durează 5 zile.

Omogenizarea (amestecarea) compostului durează din ziua a 6-a de la începerea pregătirii. După ce se amestecă bine componentele, cu furcă, din nou se așează în grămadă și se udă, zilnic timp de 4 zile. Aceste două faze tehnologice fac parte din compostarea anaeroba (fără aer), pentru că se tasează și se udă în vederea declanșării fenomenului de compostare.

Așezarea la compostarea aerobă (cu aer) afânat. Compostul se ia cu furcă din grămadă și se așează afânat într-o platforma cu următoarele dimensiuni: lățime 1,8-2 m, înălțimea 1,7-1,8 m, iar lungimea în funcție de cantitatea de compost.

În această faza nu se mai udă și nu se mai tasează. Se lasă astfel 4-5 zile, după care încep întoarcerile. Dacă nu puteți procura îngrășămintele recomandate se pot înlocui cu uree tehnică (40 % azot), 3 kg la tonă de compost, presărată la așezare, deci la această faza. Tot la așezare se pun și 5-6 kg ipsos.

Întoarcerea compostului din platforma începe din a 15-a zi de la momentul declanșării pregătirii compostului. Se fac 4-5 întoarceri la intervale de 3-4 zile. La primul întors se administrează 5-6 kg ipsos, la al ÎI-lea și la al III-lea se adaugă ipsos și îngrășăminte, câte 3-4 kg. Întorsul IV se execută atunci când paiele nu s-au înnegrit și nu se rup ușor. Întorsul se execută cu furcă, practic se mută vechea platforma alături, păstrându-i dimensiunile în așa fel încât gunoiul de la capete să se așeze în interiorul noi platformei. Cantitățile mari de compost se întorc mecanizat cu mașini de vânturat, întors și format platforme. La întorsul al III-lea se recomandă aplicarea prin împrăștiere a unui kg de sulfat de cupru (piatră vânătă) la tonă de compost.

Pasteurizarea naturală. După ultimul întors în platforma de compost se fac niște canale de aerisire, cu burlane perforate pentru evacuarea aerului încălzit din interior. Platforma în întregime se acoperă cu folie de polietilenă pentru o perioada de 48 ore. Se controlează temperatura în interior (trebuie să ajungă la 65-72°C).

Alte sfaturi utile despre compostul pentru ciuperci

Pe timpul iernii, la pre înmuiere, puteți utiliza și apă caldă.

Dacă sesizați un miros de amoniac la compost, se recomandă să îl vânturați cu furcă înainte să-l introduceți în spațiul de cultură.

Dacă are reacție acidă, puteți să mai adăugați ipsos.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!