В Молдове

De mâine, 15 iunie, la frontiera moldo-română vor activa echipe mixte de control pentru a fluidiza transportul rutier

Echipe mixte la frontiera- AgroExpert.md

De mâine, 15 iunie, la frontiera moldo-română vor fi create echipe mixte de control pentru a ajuta la deblocarea camioanele care așteaptă de câteva zile în rând la vamă. Decizia a fost anunțată de ministra de Interne, Ana Revenco, după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE).

Potrivit ministrei, echipa va fi constituită din angajații Poliției de Frontieră, al Serviciului Vamal, cât și ANSA, dar și a altor agenții competente în domeniu, care se vor deplasa în teren. 

„Prin aprobarea acestei decizii, de astăzi, R. Moldova, autoritățile în domeniu, sunt gata să se instaleze tehnic începând cu ziua de mâine, 15 iunie și să dăm start chiar la prima oră pentru a operaționaliza proiectul pilot controlul în echipe mixte exact în formatul înțelegerii dintre premierii R. Moldova și al României din săptămâna trecută. Suntem gata, înștiințăm partenerii din România, astfel încât mâine la prima oră și partea română să facă parte din această schemă nouă de lucru, care ne va permite deblocarea situației”, a conchis Ana Revenco.

Igor Grigoriev, președintele Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere ”Agrocereale”, a subliniat că această măsură a fost solicitată de săptămâni întregi, de când s-au început a forma cozile de camioane din punctele de trecere a frontierei de stat cu România, din cauza războiului din Ucraina.

”Ne bucurăm că în sfârșit de mâine vor activa aceste echipe mixte, care vor elibera în scurt timp camioanele care staționează de atâtea zile la punctele de trecere a frontierei. Numai la Reni sunt circa 4 mii de tiruri din Ucraina care așteaptă să ajungă în porturi sau care necesită tranzitarea segmentului Reni-Giurgiulești- Galați. Este de menționat că Agențiile navale din România, Ucraina și Moldova au semnat săptămâna trecută la Galați o foaie de parcurs, un fel de protocol de lucru prin care și-au asumat că vor depune eforturi comune pentru a fluidiza transportul fluvial pe canalul Sulina și pe Dunăre. În Sulina sunt peste 120 de nave care așteaptă să poată trece, din motiv că Ucraina încearcă să livreze cereale prin aceste porturi ale României” a explicat Igor Grigoriev.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!