В Молдове

Expert din Italia: „La înființarea unei plantații de piersic plat, gândiți-vă în primul rând la consumatorul țintă”

„La înființarea unei plantații de piersic plat, în primul rând, gândiți-vă la piața dumneavoastră, la consumatorul țintă. Planificați toate operațiunile de după recoltare, pentru a ajunge cu fructe de înaltă calitate la punctul de vânzare”, le-a spus Stefano Foschi, ameliorator și cercetător în domeniul fructelor din Italia, producătorilor din R. Moldova.

Specialistul a vizitat plantațiile de piersic, nectarin și piersic plat ale producătorilor de pe ambele maluri ale Nistrului și a venit cu recomandări pentru fiecare plantație vizitată. Cercetătorul a atenționat și asupra greșelilor comise de producători începând de la plantare până la recoltarea fructelor, potrivit Moldova Fruct.

Specialistul spune că aspectele de care trebuie să se țină cont la înființarea unei plantații de piersic plat sunt condițiile climaterice în timpul verii, așa încât umiditatea să nu fie prea înaltă, pentru a evita putregaiul brun (monilia), să fie ales soiul care are cele mai puține șanse de crăpare a fructelor, al treilea aspect ține de situația și posibilitățile fiecărei întreprinderi agricole, disponibilitatea utilajelor pentru a alege sistemul de plantare potrivit.

Stefano Foschi a menționat și despre cele mai frecvente greșeli comise de producători la înființarea și întreținerea plantațiilor de piersic.

„Este important ca înainte de plantare să fie pregătit bine solul, aspect despre care producătorii nu țin cont. Solul trebuie pregătit în toamnă, înainte de plantare, pentru ca temperaturile de iarnă să lucreze la îmbunătățirea structurii solului, dar și pentru a încorpora în sol îngrășămintele (preferabil organice). Atunci când cultivatorii nu pregătesc solul așa cum trebuie, plantele ar putea avea probleme în prima etapă de creștere, și chiar să moară în unele cazuri. După plantare, nu tăiați prea mult din ramuri, planta trebuie să fie liberă să crească în primul an”, a recomandat specialistul.

Ținând cont de condițiile climatice ale R. Moldova Stefano Foschi recomandă plantarea soiurilor albe de piersic plat cum ar fi: Ufo 3 și 4, Platifirst, Platibelle, Platifun, Sweet Cap, Plane Star și Flat Star.

Cercetătorul spune că producătorii sunt cei care trebuie să dea valoare de piață fructelor produse.

„Piersicul plat este o cultură specifică atât în aspecte de producere, cât și pentru consumator. Producătorul trebuie să dea valoare de piață acestui fruct. Trebuie să se țină neapărat cont de unele probleme de natură agronomică, dar cred că este posibil să fie obținute venituri din cultivarea acestui tip de fructe”, spune Stefano.

În Moldova, piersicul plat este produs de circa 50 de producători de pe ambele maluri ale Nistrului.

Misiunea expertului a avut loc în cadrul „Platformei de cooperare a pomicultorilor de pe ambele maluri ale Nistrului în creșterea competitivității fructelor lor pe piețele tradiționale și alternative”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană, prin intermediul Programului UE Poduri de încredere peste Nistru, implementat de PNUD Moldova

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!