În luna iulie a anului curent, cireșele din Republica au ajuns în 13 țări, comparativ cu 8 destinații de export din aceeași perioadă a anului 2022. Potrivit Asociației Moldova Fruct, acest lucru a fost posibil datorită investițiilor producătorilor în infrastructura de post recoltare.
Totodată, potrivit statisticii exporturilor de cireșe moldovenești, în luna iunie a anului 2023, cota Federației Ruse a constituit 31,26%, comparativ cu 59,62% din perioada similară a anului 2022.
„Îmbucurătoare este creșterea de 6,5 ori a volumului de cireșe exportate în țările Uniunii Europene. Astfel, Republica Moldova a exportat pe piața UE, în luna iunie 2023, 1.271 de tone de cireșe, comparativ cu 196 de tone din aceeași perioada a anului precedent”, susțin reprezentanții Asociației.
La cea de-a V-a ediție a evenimentului Ziua Fructelor, s-a remarcat un progres considerabil la capitolul digitalizării și robotizării proceselor.
Citește și: Inovații și Performanță în Horticultură. Cum a fost la Ziua Fructelor 2023
Totodată, se observă tendința de promovare a practicilor agricole sustenabile ce protejează mediul înconjurător, începând cu soluții inteligente și eficiente de protecție a livezilor, echipamente și inovații pentru lucrările mecanizate, sisteme moderne de irigații și tratare a apei, surse proprii de energie regenerabilă și terminând cu soluții avansate pentru depozitarea și manipularea post-recoltare a fructelor, toate acestea fiind esențiale pentru competitivitatea fructelor noastre și diversificarea piețelor de desfacere.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!