В Молдове

Fermierii estimează pierderi de peste 2 miliarde de lei în agricultură

Автор: AgroExpert
agricultori pierderi - agroexpert.md

Asociația Forța Fermierilor a publicat rezultatele calculelor sale orientative cu privire la pierderile anticipate de către agricultorii din Republica Moldova în sezonul agricol 2023. 

Estimările au fost operate în baza suprafețelor aproximative însămânțate cu grâu, orz și rapiță, cheltuielilor medie per hectar de fiecare cultură, recolta medie prognozată și prețuri de comercializare, care sunt vehiculate la moment de către traideri.

Conform acestor calcule, pierderile directe așteptate, reprezentând diferența între cheltuielile agricole și veniturile de la comercializarea producției de primă grupă, se vor situa peste pragul de 2 miliarde de lei.

„Remarcăm că aceste pierderi urmează după un an secetos 2022, la care prejudiciul material pentru fermieri așa și nu a fost calculat și măcar parțial compensat, precum și nu au fost evaluate pierderile de la scăderea prețurilor la materia primă, care a început în anul trecut”, comunică Forța Fermierilor.
 
Potrivit reprezentanților, situația este alarmantă mai ales pentru producătorii mici și mijlocii de cereale și oleaginoase, care nu au primit sprijin din partea autorităților în această perioadă dificilă. Fără intervenția statului, mulți dintre acești fermieri riscă să falimenteze.

Asociația Forța Fermierilor atrage atenția asupra necesității unei abordări mai proactive din partea autorităților statale pentru a sprijini această categorie vulnerabilă și de a pune în aplicare măsuri de susținere financiară pentru a împiedica un colaps al sectorului agricol.

Precizăm că, fermierii din mai multe localități din țară au ieșit la protest miercuri, 7 iunie. Aceștia și-au scos tractoarele pe drumurile principale din circa 20 de raioane, în semn de revoltă că Guvernul nu le îndeplinește revendicările. Agricultorii se declară dezamăgiți și spun că de fiecare dată aud doar promisiuni. Totodată, organizatorii nu exclud deplasarea posibilă ulterioară a tehnicii agricole în capitală.

Manifestațiile au continuat și joi, 8 iunie, în mai multe locații din țară. Fermierii au anunțat anterior că dacă nu vor fi auziți, vor bloca vămile Leușeni și Sculeni, dar și drumurile naționale Hâncești-Leova, Orhei-Rezina și Bălți-Chișinău.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a venit cu o reacție și a comunicat că rămâne deschis pentru a avea un dialog constructiv cu fermierii, „bazat pe argumente economice și nu pe poziții ostile”. Totodată, Guvernul susține că a propus un șir de măsuri care vor redresa situația economică a agricultorilor.

Ulterior, după două zile de proteste în teritoriu, Consiliul Asociației Forța Fermierilor a decis să întrerupă acțiunile de protest din țară și să se implice activ în negocierile cu prim-ministrul Dorin Recean privind îndeplinirea revendicărilor agricultorilor. În cazul în care aceste întruniri nu vor avea rezultate pozitive, producătorii agricoli amenință cu proteste atât în raioane, cât și în capitală pe 19 iunie.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!