În ultimele două decenii, producătorii moldoveni au fost supuși unui șir de restricții comerciale impuse de Federația Rusă, ceea ce a determinat orientarea exporturilor către Uniunea Europeană. Astfel, în 2023, exporturile către Rusia au scăzut la doar 144 de mii de dolari. În contrast, exporturile către Uniunea Europeană au crescut, ajungând la 2,6 milioane de dolari.
Potrivit ministrului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, Rusia a impus mai multe embargouri asupra produselor moldovenești, începând cu interdicția din 2006 asupra vinurilor, și continuând cu restricții pe produse vinicole în 2013, invocând neîndeplinirea cerințelor de siguranță și interdicție privind furnizarea de conserve de fructe și legume, fructe proaspete și carne în 2014.
Tot în 2014, a impus un embargo pe importul de fructe (mere, pere, gutui, caise, cireșe, piersici, nectarine, prune) din Republica Moldova, din cauza unor presupuse încălcări în furnizare și controale și a suspendat importurilor de carne din Republica Moldova, în urma unei inspecții.
Ulterior, în 2022, a suspendat temporar importul de fructe și legume din aproape toate raioanele Republicii Moldova, iar în 2023 importului de fructe și legume din țara noastră.
„În 2004, exporturile noastre către Federația Rusă erau de 350 de mii de dolari, în timp ce exporturile către UE erau de peste 400 de mii de dolari. După aproape două decenii, situația s-a schimbat radical. Producătorii noștri s-au reorientat spre alte piețe, cele europene, mai predictibile, mai corecte, calitative și mai prietenoase”, precizează Dumitru Alaiba, într-o postare pe facebook.