În cadrul ședinței de astăzi a Guvernului au fost aprobate modificări la legea cu privire la subvenționarea în agricultură urmare a obținerii de către Republica Moldova a statului de țară candidat la UE.
Ministru Agriculturii, Vladimir Bolea susține că proiectul a fost elaborat în contextul statutului de țara-candidat pentru aderare la Uniunea Europeana, Programului de Asociere dintre Uniunea Europeana și Republica Moldova 2021-2027, precum și a angajamentelor intonaționale asumate de carte Republica Moldova în racordarea graduală a normelor naționale cu cele ale Politicii Agricole Comune.
Ritmul necesităților economiei tarii și a cetățenilor accelerează in timp, în perioada de referință, au fost necesare intervenții frecvente a Guvernului și Parlamentului în vederea completării legislației cu noi forme de subvenționare, îmbunătățirii condițiilor de subvenționare, precum și extinderii listei potențialelor beneficiari de subvenții.
Pentru a reduce perioada de punere în aplicare a actelor normative ajustate, legea va reglementa doar normele generale, subiecții, formele de subvenționare în agricultură și mediul rural, condițiile generale de eligibilitate, procedura de examinare, iar masurile și condițiile de subvenționare să fie reglementate prin actele normative aprobate de către Guvern.
Modificările vizează principiile politicii statului de subvenționare în agricultură și mediul rural, atribuțiile autorităților administrației publice în domeniul subvenționării în dezvoltarea agriculturii și mediului rural, formele și condițiile de subvenționare, particularitățile procedurii de recepționare și examinare a cererilor de subvenționare.
Proiectul prevede subiectii subventionarii in agriculture §i mediul rural, si anume:
1) fermierii care se clasifica in urmatoarele categorii si intrunesc cumulativ conditiile: a)fermier micro - fermier care are cel mult 9 salariati si realizeaza o cifra anuala de afaceri de pana la 18 milioane de lei; b)fermier mic - fermier care are cel mult 49 de salariati si realizeaza o cifra anuala de afaceri de pana la 50 milioane de lei; c)fermier mijlociu - fermier care are cel mult 249 de salariati si realizeaza o cifra anuala de afaceri de pana la 100 milioane de lei; d)fermier mare - fermier care depa§e§te cumulativ conditiile stabilite pentru fermierul mijlociu;
2) persoana juridica sau fizica care desfasoara activitate in mediul rural sau activitate agricola, altul decat fermierul;
3) unitati administrativ-teritoriale;
4) grupurile de actiune locala;
5) organizatii din domeniul cercetarii si inovarii, institutii de invatamant.
Pentru implementarea proiectului de lege propus, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare va elabora următoarele forme de subvenționare: în avans; post-investiție; investiții pe etape; directe și complementare. Acestea vor fi supuse consultărilor publice și propuse spre aprobare Guvernului.
Pentru anul 2023, conform Legii bugetului de stat, mărimea Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural constituie 1,5 miliarde de lei.
Planul de acțiuni al Guvernului pentru anul 2023, la capitolul agricultură, prevede îmbunătățirea mecanismului de subvenționare, astfel încât să fie susținuți preponderent întreprinderile micro, mici și mijlocii. De asemenea, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură urmează a fi reorganizată, pentru a asigura o mai bună transparență a cheltuirii fondurilor publice.
Prioritățile Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare urmăresc creșterea competitivității și productivității agricole, dezvoltarea domeniilor cu valoare adăugată, cu potențial de export, încurajarea asocierii fermierilor în cooperative, diversificarea activitățile economice.
Pentru anul 2023, banii alocați pentru subvenții sunt în sumă de 1,5 miliarde de lei – mărimea fondului a rămas neschimbat față de cel de anul trecut care a fost majorat la 1,7 miliarde de lei după rectificarea bugetară din luna martie.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!