Vremea secetoasă dă mari bătăi de cap agricultorilor și cel mai probabil va compromite și recolta de nuci în acest an, susține Oleg Tîrsînă, președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere. Partea bună este că seceta nu favorizează dezvoltarea bolilor în plantațiile de nuci, însă pomii suferă din cauza lipsei precipitațiilor, așa că recolta s-ar putea să fie mai redusă decât se aștepta.
Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în țara noastră, în total sunt 34.700 ha de culturi nucifere, dintre care 20,90 sunt livezile pe rod. Comparativ cu anul 2018, se atestă o creștere a suprafeței cultivate cu nucifere cu circa 4.000 ha. Din suprafața pe rod a culturilor nucifere, producția globală de nuci, pentru anul 2020, a constituit 14.700 tone, fiind în descreștere cu circa 5.000 tone față de anul 2019, din cauza consecințelor calamităților naturale și a secetei severe înregistrate. Totodată experții consideră că aceste livezi au nevoie de modernizare pentru a oferi un randament dublu și o roadă de calitate mai bună. Potrivit estimărilor, recolta din acest an va fi de 35-36 mii de tone. Cea mai mare cantitate recoltată a fost înregistrată în 2017, când s-au obținut 43 mii de tone.
”Potrivit estimărilor noastre, recolta acestui an va fi orientativ ca în 2016, poate un pic mai mare, greu de spus acum. Plantațiile se restabilesc după șocul din 2020, însă și-n acest an va fi un calibru destul de redus din cauza secetei, dar în același timp, reduce impactul bolilor. Nu este clar dacă este în favoarea sau dimpotrivă defavoarea nucicultorilor, greu de estimat. Este încă prematur să spunem care va fi cantitatea recoltată în acest an, statistica va oferi cifrele finale, cert este că recolta globală în Moldova a scăzut considerabil, dacă înainte se obțineau circa 35-40 mii tone (în coajă) în fâșiile de aliniament, astăzi acestea se află într-un declin total. Și în livezile cu soiuri învechite, cu distanțe de plantare foarte mari, cu o absență totală a unui plan de protecție și de fertilizări, cu o lipsă totală de infrastructură post-recoltă și cu oameni slab pregătiți pentru a-și administra corect afacerile și care așteaptă să le vină cumpărătorii la poartă pentru a procura producția, desigur recolta este una sub așteptări. Însă în cazul plantațiilor întreținute după tehnologii moderne, în special, cu soiuri atent selectate, calitatea nucilor este una înaltă, în pofida secetei, dar desigur cantitativ va fi mai puțină. Ponderea producției din livezi va fi mai mare și-n acest an, de fapt, creșterea se înregistrează constant în fiecare an, proporția fiind de 35 % față de producția din fâșiile de aliniament ” a explicat Oleg Tîrsînă, președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere.
Țara noastră se află pe locul 5 în lista celor mai mari exportatori de nuci, iar în 2020, volumul exporturilor a fost de 12,7 mii de tone. Principalele state importatoare sunt Franța, Germania, Olanda, România și Austria, așa că 79% din exporturile de nuci sunt orientate spre țările UE.
”Solicitările pentru export au început să parvină încă din luna iunie pentru producția anului curent. Este un lucru îmbucurător acest lucru, producătorii poartă discuții cu diferite companii din străinătate pentru a vinde anumite cantități de nuci, chiar în coajă. Prețul este deja mai mare față de cel de anul trecut, dar nu neapărat din cauza cantității mai mici din acest an. Conjunctura internațională cu certitudine contează și aceasta va dirija în continuare formarea prețului. Avem o mare oportunitate pentru sector, fiind în proximitatea geografică a celei mai mari zone importatoare de nuci din lume, care este Uniunea Europeană, cu aproape 40% din importurile totale din lume. Noi suntem la hotarul UE, cu relații privilegiate, cu Acord de Asociere în vigoare. Ne bucurăm deja de o relație bună cu importatorii europeni, care au încredere în procesatorii noștri, cu care au o colaborare foarte strânsă. Dar iarăși abia la sfârșitul sezonului, vom putea oferi cifrele concrete ce țin de export” a precizat președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere, Oleg Tîrsînă.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!