В Молдове

Pavel Prisăcaru: ”Nu contează cine investește atâta timp cât cu toții vom avea beneficii”

Investitii egiptene in sectorul ovinelor- AgroExpert.md

Situația secetoasă din ultimii ani denotă că fără dezvoltarea sistemelor de irigare, agricultura nu prea are mari șanse în Republica Moldova. Din cauza calamităților naturale, și sectorul zootehnic suferă enorm, căci fără hrana necesară, animalele nu rezistă și nu pot fi productive, furajele fiind absolut obligatorii. Săptămâna trecută, o delegație de investitori din Egipt și Sudan, specializați în producerea furajelor, precum și dezvoltarea sistemelor de irigare, au vizitat țara noastră și au discutat cu Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, dar și cu președintele Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Ovine şi Caprine din Republica Moldova, Pavel Prisăcaru.

Atragerea investițiilor în sectorul zootehnic, în special, pentru construcția fermelor moderne și procurarea animalelor de prăsilă este unul din obiectivele pe care ministrul Vladimir Bolea și le-a propus, încă de când era președintele Comisiei parlamentare. Se dorește creșterea productivității animalelor, sporirea calității și competitivității produselor autohtone de origine animală pe piața internă, dar mai ales pe cea externă.

”A fost o discuție foarte benefică, acești investitori știu ce au de făcut. Sunt originari din Egipt, dar și din Sudan, astfel una din companii asigură servicii de irigare pe teritoriul Egiptului, cealaltă companie produce furaje pentru animale, de asemenea crește bovine, ovine și caprine. Același lucru își propun să facă și-n Republica Moldova, să lanseze afaceri în domeniul agroindustrial. În primul rând, ar dori construcția unor ferme de bovine, caprine și ovine, pe care să le exporte ulterior în Egipt.Totodată, au menționat că ar fi necesară construcția unei fabrici de producere a furajelor, una modernă pentru a asigura hrana echilibrată a animalelor. Ani de zile, seceta ne afectează foarte mult, dezvoltarea sistemelor de irigare din Republica Moldova este un alt domeniu pe care investitorii străini au spus că l-ar putea acoperi, având o experiență vastă în acest sens. Nu contează cine investește atât timp cât cu toții vom avea beneficii” a explicat Pavel Prisăcaru.

 

Ministrul Vladimir Bolea a salutat intențiile agenților economici din Egipt și Sudan și a promis că va susține inițiativele respective. Reamintim că, guvernele Repubicii Moldova și Republicii Arabe Egipt au inițiat negocierile privind încheierea unui acord de comerț liber între state în scopul facilitării livrării de produse agricole fără taxe.

”La ei, programele de stat sunt foarte stabile, respectivii investitori au contracte care au menirea de a asigura populația cu hrană. Vladimir Bolea a menționat că în caz dacă vor întâlni anumite impedimente, va interveni pentru a le soluționa rapid și pentru a le permite să dezvolte afaceri pe teritoriul țării noastre. Cu noi, crescătorii de ovine și caprine, agenții economici din Egipt și Sudan își doresc o colaborare de durată pentru că își propun să exporte ovinele și caprinele crescute de noi în țările musulmane. Dacă va fi necesar, sunt dispuși să investească anumite sume de bani în fermele care nu fac față, să existe un parteneriat comun. Vedeți situația din ultimii ani demonstrează că fără furaje, oile și caprele nu pot rezista. De câteva săptămâni, am început să tai din porumbul care se usucă în câmp și să-l dau ca hrană animalelor, căci de păscut chiar nu este nimic, s-a uscat totul. Sperăm că aceste inițiative ale investitorilor din Egipt și Sudan să se realizeze, vom avea de câștigat cu toții. Credem că săptămâna aceasta vom primi confirmare că tot ce am discutat nu rămâne la nivel de planuri, ci de fapte concrete” a subliniat Pavel Prisăcaru, președintele Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Ovine şi Caprine din Republica Moldova.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!