Агроменеджмент

Подборка самых интересных новостей и статей за неделю с 27 декабря по 02 января

Еженедельная сводка новостей и статей, отобранных AgroExpert специально для вас.

MAIA : ”Cea mai mare provocare pentru producătorii autohtoni este o piață de desfacere stabilă și sigură”
Agricultura este precum o loterie, ba e secetă, ba inundații care spulberă roadele muncii. Republica Moldova, pentru al doilea an consecutiv, se confruntă cu o vreme atipică țării noastre. Schimbările climaterice i-au făcut pe agricultorii din țară să își schimbe strategia de marketing, astfel că, spre deosebire de anul trecut, producătorii autohtoni, s-au orientat mai bine, față de perioada similară a anului 2020.
Detalii.

Anatolie Fală: ”În 2022, MAIA va pune spre aprobare Parlamentului, noua lege a zootehniei”
Agricultura are nevoie de investiţii semnificative în anii următori în depozitare şi unităţi de procesare atât pentru sectorul vegetal, cât şi în zootehnie, în cercetare şi inovare, în noile tehnologii şi modele de producţie care să permită utilizarea durabilă a resurselor, susține Anatolie Fală, secretar de stat la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Astfel un obiectiv prioritar pentru anul 2022 va fi adoptarea unei noi legi a zootehniei, sector care necesită cel mai urgent de a fi redresat.
Detalii.

Podul de pe șoseaua M1, din preajma pieței Pruncul din Chișinău, a fost deschis pentru circulație
Prim-ministrul Natalia Gavrilița a participat la deschiderea circulației pe noul pod rutier de pe șoseaua Balcani, la kilometrul 95-96 al autostrăzii M1, care a fost lărgit cu 2 benzi de circulație porțiunea de centură a Chișinăului și fluidizează traficul din zonă.
Detalii.

Lucrări agricole recomandate să se efectueze în sezonul de iarnă
Iarna s-a instalat timid, cu zăpadă care s-a așternut într-un strat subțire, iar pe alocuri chiar mai mare. Există câteva lucrări agricole prioritare pentru această perioadă de iarnă, pe care agricultorii au grijă să le efectueze pentru a obține recolte bogate.
Detalii.

Виорел Герчу: «MAIA нацелен не только на активное субсидирование приоритетов агропрома, но и определенных категорий сельхозпроизводителей»
О главных темах сельского хозяйства – земле, воде, субсидиях и фермерстве – редактор AGROEXPERT побеседовал с Виорелом Герчу, главой Министерства сельского хозяйства и пищевой промышленности (MAIA).
Детали.

Черноморский рынок подсолнечного масла в 2022 г. столкнется с проблемами: фермеры придерживают запасы масличной
Черноморский рынок подсолнечного масла в 2022 г. столкнется с проблемами, поскольку фермеры придерживают запасы семян в первой половине года, но все же ожидается рекордное производство подсолнечного масла.
Детали.

Păstura, pâinea Albinelor – de 3 ori mai puternică nutrițional decât polenul
Păstura este unul din cele mai valoroase produse apicole recunoscute de oameni. Păstura provine din fermentarea polenului amestecat cu nectar, miere și o suita de enzime și bacterii benefice, inoculate de către albine. Păstura mai este cunoscută și sub numele de „pâinea albinelor”, ea fiind alimentul cu care sunt hrănite larvele și albinele pentru a le stimula rapid dezvoltarea, longevitatea și rezistența imunitară.
Detalii.

Кризис «провакцинировал» аграриев Молдовы. Осталось выработать антитела оптимизации агробизнеса
Короновирусный кризис, помноженный на логистический, энергетический и, апофеоз – глобальный социально-экономический кризис больно ударил по нам всем. Аграрии и коммерсанты Республики Молдова – увы, не исключение.
Детали.

Programul „PARE 1+1” a fost extins pentru încă trei ani
Programul „PARE 1+1” a fost extins până la finele anului 2024. Pentru implementarea programului, Ministerul Economiei a prevăzut, pentru anii 2022-2024, mijloace financiare în sumă de 30 milioane lei anual. O decizie în acest sens a fost aprobată în ședința de astăzi a Guvernului.
Detalii.

Ioniță: Concluziile anului 2021
Volumul producției agricole, în opinia expertului Veaceslav Ioniță, în acest an va depăși 40 de miliarde de lei. Totodată este pentru prima dată, după 1995, când producția din cadrul întreprinderilor agricole a depășit-o pe cea din sectorul individual.
Detalii.

Slusari: După Revelion ne așteaptă încă un cadou neplăcut de scumpiri
"Cel mai probabil, imediat după Revelion ne așteaptă încă un "cadou" neplăcut de scumpiri", susține fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandru Slusari.
Într-o postare pe Facebook, ex-deputatul spune că o mare întreprindere de panificație de la noi din țară intenționează că majoreze prețurile la pâine.
Detalii.

Creșterea fazanilor în gospodării, toate etapele
Creșterea fazanilor în gospodării este o activitate care poate fi începută, mai ales dacă există deja o experiență în creșterea găinilor. Poate deveni o afacere, dacă aveți locul necesar pentru a înmulți fazanii și, firește, beneficiați de o piață de desfacere bună în zona în care vă aflați.
Detalii.

Alarmant. În Israel, au fost aruncate 2,5 milioane tone de mâncare în 2020
În 2020, în Israel, au fost aruncate 2,5 milioane tone de mâncare, ceea ce a implicat costuri de 6 miliarde de dolari, potrivit Raportului Anual al Risipei Alimentare făcut de ONG-ul Leket și Ministerul Mediului din Israel. Astfel, mâncarea aruncată înseamnă pierderi de 1.140 de milioane de dolari pentru fiecare gospodărie.
Detalii.

”Efes Moldova” este distribuitorul oficial al divinurilor ”Cuza Vodă”
Pentru prima data, în Republica Moldova s-a creat un parteneriat dintre un producător și distribuitor de bere cu o vinărie și producător de divinuri, astfel ”Efes Moldova, cel mai mare producător de bere autohton a devenit din 1 ianuarie 2022 distribuitorul oficial al divinurilor ”Cuza Vodă” și al esențelor tari produse de Distileria Bulboaca, unul dintre liderii în producerea și exportul distilatelor, aflat în grupul de companii sub umbrela Castel Mimi.
Detalii.

Aerul din atmosferă conține aproximativ 80% azot
În atmosfera deasupra fiecărui hectar de teren se află peste 300.000 tone de azot, ceea ce reprezintă o mare rezervă pentru îmbogățirea solului și aprovizionarea plantelor de cultură cu acest element nutritiv important.
Detalii.

Producătorii de dulciuri – afectați de o criză a zahărului
Producătorii de dulcuri se confruntă cu o serie de probleme care îi împiedică să profite la maximum de sezonul sărbătorilor. Prețurile mari la materii prime, deficitul de personal şi probleme cu transporturile şi lanţurile de aprovizionare au dus la o producție tot mai redusă.
Detalii.

Tiraspolul limitează accesul fermierilor la terenurile din raionul Dubăsari
Biroul politici de reintegrare califică drept „surprinzător” mesajul oficiului reprezentantului politic de la Tiraspol, prin care se notifică despre intenția limitării până în data de 30 iunie 2022 a termenului de acțiune a Deciziei protocolare referitoare la mecanismul de utilizare a terenurilor agricole din raionul Dubăsari. limitează accesul fermierilor la terenurile din raionul Dubăsari
Detalii.

Materialul săditor devirusat va fi produs în laboratorul modern deschis în Moldova
Un laborator modern de producere a materialului săditor devirusat – Vitrohub Moldova – a fost creat în ţara noastră de compania Euroalun, membră a Asociaţiei MOVCA, în colaborare cu Universitatea de Stat din Moldova.
Scopul principal al creării acestui laborator este producerea de material săditor devirusat de alun. Vitrohub Moldova dispune şi de capacităţi pentru a obţine portaltoiuri de plante fructifere, perene de uz medicinal, precum şi decorative.
Detalii.

⚡️Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!