Prețurile la produsele agroalimentare vor continua să crească urmare a scumpirilor resurselor energetice și a fertilizanților, a declarat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu.
„Fertilizanții și resursele energetice sunt importate, respectiv scumpirea acestora se reflectă și în costul produselor agroalimentare. Chiar și pentru produsele de anul trecut, depozitate, s-au majorat cheltuielile de păstrare, transport, salariile pentru angajați”, a spus Viorel Gherciu în cadrul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru” de la RliveTV.
Oficialul dă asigurări că securitatea alimentară a țării nu este în pericol, totuși, majorarea prețurilor la produsele alimentare va continua. Republica Moldova importa până acum din Federația Rusă 85% din fertilizanți. În prezent, fertilizanții sunt aduși din Uzbekistan și Tadjikistan.
„Războiul din Ucraina a perturbat căile de transport a mărfurilor, a perturbat căile de furnizare a input-urilor și este dificil să vii cu o prognoză obiectivă, dar trebuie să fim pregătiți pentru scumpiri. Avem prognoza inflației, și este clar că vom asista și la scumpirea produselor. Cert este că vom putea să asigurăm securitatea alimentară a țării, terenurile sunt însămânțate. Roada ar putea să nu fie cea dorită, din cauza condițiilor climaterice, dar în mare măsură, securitatea alimentară va fi asigurată”, a precizat Gherciu.
De cealaltă parte, președintele Asociației „Forța Fermierilor” pune prețurile mari la produsele alimentare și pe seama inacțiunilor statului, care nu sancționează înțelegerile de cartel.
„Inflația importată este la cheremul băieților șmecheri care au monopolizat economia. Sub paravanul inflației importate, șmecherii se adună, petroliștii, unii procesatori și adaugă încă 10%-15%. De acord, 60% din inflație are la bază factori obiectivi, dependența energetică, războiul din Ucraina, dar restul e adausul monopoliștilor, pe fondul inacțiunilor din partea statului. Ultimul exemplu elocvent este prețul la ulei. De trei săptămâni nimeni nu se intervine și acest acord de cartel, această majorare nejustificată nu a fost sancționată ”, a spus președintele Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Slusari.
Datele Biroului Național de Statistică, relevă că în aprilie 2022 prețurile produselor alimentare au crescut cu 30,17% față de aceeași perioadă a anului trecut.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!