20 de producători de prune uscate din Republica Moldova au participat la un atelier de lucru dedicat dezvoltării accesului pe piețele europene. În cadrul evenimentului, ei au învățat cum să-și promoveze producția, să îndeplinească criteriile necesare pentru obținerea statutului de produs premium și să își consolideze competitivitatea.
Drept rezultat, grupul de lucru a elaborat un plan de acțiuni bine definit, menit să faciliteze accesarea noilor piețe într-un timp cât mai scurt. Printre priorități se numără organizarea livrărilor de loturi omogene și calitative, respectând cerințele stricte ale piețelor europene.
„Exportăm prune uscate din 2014. Am început cu țările CSI, apoi ne-am extins lista destinațiilor către Europa. Deocamdată exportăm volume mici, în jur de 500 de tone, ceea ce este insuficient pentru rețelele mari de supermarket. La atelier am înțeles că este important să cooperăm, să punem la un loc forțe, producția și investițiile ca să ieșim pe piețe cu valoare înaltă, ca să fim competitivi și produsul nostru să fie mereu ales de către consumatori”, a menționat Vasile Gorceac, SRL Prunovigor, Vărzărești, Nisporeni.
Conform datelor din 2024, Republica Moldova s-a clasat pe locul 7 la nivel global în topul țărilor exportatoare de prune uscate, cu un volum de aproximativ 10 mii de tone.
„Printre principalele piețe de desfacere se numără România, Ucraina, Bulgaria, Italia, Kazahstan, Franța și Maroc. Evoluția pozitivă înregistrată în ultimii ani, subliniază importanța menținerii și extinderii exporturilor pe piețele internaționale, precum și potențialul Moldovei ca țară producătoare și exportatoare de prune uscate.”, a adăugat Alexandra Bîcu, specialistă marketing Moldova Fruct.