Prim-ministrul Dorin Recean a participat la Adunarea Generală a Federației Naționale a Fermierilor din Moldova. Șeful Executivului a vorbit despre măsurile pe care Guvernul le întreprinde în acest domeniu, menționând că autoritățile rămân antrenate în identificarea soluțiilor pentru problemele din sectorul agricol și acordarea instrumentelor necesare pentru creșterea productivității și industrializarea ramurii.
Potrivit premierului, în acest an, fondul de subvenționare pentru sectorul agricol constituie 1,6 miliarde de lei, plus granturi de 1,5 miliarde pentru sectorul zootehnic și pomicultură, dar și pentru reabilitarea sistemelor de irigare.
De asemenea, producătorii de cereale care au înregistrat pierderi, din cauza crizelor din ultimii ani, vor putea solicita, din 1 martie, un credit agricol de urgență, care le va permite să înceapă sezonul agricol de primăvară.
Citește și: Noul mecanism de sprijin pentru fermieri: Cum îi va ajuta
Noul mecanism prevede că întreprinderile micro și mici vor putea beneficia de credite de până la 500 de mii de lei, cu o garanție de 90% din partea statului.
Află și: Credite pentru producătorii de cereale: Ce acte trebuie să prezinte
„Vom continua să identificăm mijloace suplimentare și să stimulăm investițiile în agricultura performantă. În același timp, ne vom concentra pe instrumentele financiare de creditare pe termen lung, iar abordarea noastră va fi întotdeauna pe principiul acordării ajutorului țintit”, a susținut prim-ministrul Dorin Recean.
Participanții la adunare au vorbit despre provocările din domeniul agricol, necesitatea stabilirii unui echilibru între producătorii mari și cei mici, dar și despre oportunitățile pe care le deschide statutul de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.
„Un reprezentant al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare va fi delegat permanent la Bruxelles pentru a negocia programele care vor veni în sprijinul agricultorilor noștri”, subliniază premierul Dorin Recean.