În raportul din septembrie 2024, Departamentul de Agricultură al Statelor Unite (USDA) a revizuit în scădere atât producția mondială de porumb, cât și stocurile globale, care au ajuns la minime istorice. Conform ultimelor estimări, producția mondială de porumb a scăzut la 1.218 milioane de tone, în timp ce stocurile globale se situează la 308 milioane de tone, niveluri practic neschimbate față de sezonul precedent.
Cea mai dură scădere se constată în Uniunea Europeană - recolta de porumb s-a diminuat aici cu încă 1,5 milioane de tone, ajungând la un total de 59 milioane de tone. Datele se conțin în analiza expertului în agro-market, Iurie Rija.
Ce ține de Ucraina, seceta intensă, care a lovit două treimi din țară de la sfârșitul lunii iunie până la începutul lunii septembrie, a determinat o scădere a recoltei de porumb de 22% față de anul trecut, ajungând la 24,87 milioane de tone. Aceasta reprezintă, de asemenea, o reducere cu 25% față de media ultimilor cinci ani,
În Rusia, recolta de porumb a fost la fel redusă, cu 0,6 milioane de tone, ajungând la 13,5 milioane de tone, iar exporturile au fost diminuate cu 0,4 milioane de tone, atingând un nivel de 3,8 milioane de tone.
Reducerea producției de porumb din România, Bulgaria și Ucraina este de așteptat să conducă la o creștere a prețurilor locale în viitorul apropiat. O combinație de prețuri mai ridicate și o ofertă redusă va afecta fluxurile comerciale, în special exporturile Ucrainei către tradiționalele sale destinații, precum Spania și Egipt. În acest context, se așteaptă ca Statele Unite și Brazilia să fie principalii beneficiari ai acestor schimbări, compensând scăderile de pe piața continentului european.
Pe lângă porumb, producția mondială de orz a fost și ea afectată, înregistrând o scădere de 0,7 milioane de tone, ajungând la un total de 144,3 milioane de tone. În UE, producția a scăzut cu 0,4 milioane de tone, la 51,5 milioane de tone. Ucraina a înregistrat o creștere ușoară a recoltei de orz, cu 0,1 milioane de tone, ajungând la 5,4 milioane de tone, în timp ce producția de orz din Rusia a rămas constantă la 18,3 milioane de tone. Prognozele privind exporturile de orz rămân neschimbate: 4 milioane de tone din Rusia și 2,4 milioane de tone din Ucraina.
Te-ar putea interesa și: Vindem sau ținem în depozit? Evoluția prețurilor la cereale și oleaginoase
Scăderile producției de porumb și orz, atât la nivel global, cât și în UE, împreună cu seceta care afectează Ucraina, prefigurează o creștere a prețurilor pe termen scurt și o recalibrare a fluxurilor comerciale internaționale.
„În Republica Moldova, prețurile pentru porumb ajung la 3.600 lei pe tonă, iar orzul la nivelul de 2.600 - 2.700 de lei pe tonă (regiunea Centru) însă, la aceste niveluri de preț, numărul ofertelor disponibile este redus. În acest context, este evident că, pentru majoritatea fermierilor, cultura porumbului se va dovedi neprofitabilă în sezonul actual. Prognoza optimistă pentru recolta globală de porumb din Moldova estimează o producție de aproximativ 500.000 de tone, reflectând o situație dificilă în această perioadă”, susține expertul Iurie Rija.