В Молдове

Sezonul de vânătoare 2024 - 2025: Câte specii pot fi vânate

Автор: AgroExpert
Sezonul de vânătoare 2024 - 2025 - agroexpert.md

Sezonul de vânătoare 2024-2025 a început pe 15 august, conform legislației. Doar persoanele care sunt membre ale Asociației Vânătorilor au permisiunea oficială de a vâna.

Sunt stabilite următoarele termene și cote de recoltare:

  • la porumbei (porumbelul gulerat, gugustiuc) - de la 17 august până la 13 octombrie 2024 inclusiv, în zilele de sâmbătă, duminică și de sărbători nelucrătoare conform art. 111 CM RM, prin folosirea metodei „la pândă”.

Cota de recoltare pentru un vânător - 15 păsări într-o zi de vânătoare.

  • la porumbei (porumbelul gulerat) - de la 16 octombrie 2024 până la 15 ianuarie 2025 inclusiv, în zilele de miercuri, sâmbătă, duminică și de sărbători nelucrătoare (art. 111 CM RM), prin folosirea metodei „la pândă”, cu folosirea obligatorie a atrapelor de porumbel.

Până la începutul vânătorii, participanții sunt obligați să coordoneze cu specialistul în studiu vânatului din subdiviziunea teritorială respectivă locul unde se planifică desfășurarea vânătorii. Deplasarea la și de la ascunzătoare se efectuează cu arma descărcată, purtată în toc.

Cota de recoltare pentru un vânător - 15 păsări într-o zi de vânătoare.

Pentru vânătoarea la porumbei se admit câini de rase pontatori, retriever, spaniel și de vizuină.

  • la prepelițe - de la 17 august până la 13 octombrie 2024 inclusiv, în zilele de miercuri, sâmbătă, duminică și de sărbători nelucrătoare conform art. 111 CM RM, prin folosirea metodei „la sărite”. Cota de recoltare pentru un vânător - 15 cadavre într-o zi de vânătoare.

Vânătoarea la prepeliță va fi efectuată individual sau în grupe de până la 3 vânători pe un teren de vânătoare, cu cel puțin un câine de specie pontatori, retriever sau spaniel, în baza fișelor de recoltare, eliberate de subdiviziunile teritoriale, individual pentru fiecare participant, cu respectarea strictă a hotarelor și terenurilor indicate în fișă.

Până la începerea vânătorii, participanții sunt obligați să concretizeze și să coordoneze hotarele terenului permis pentru vânătoare și să aplice ștampila pe fișa de recoltare la specialistul în studiu vânatului din subdiviziunea teritorială unde se va desfășura vânătoarea.

Vânătoarea la prepelițe fără câini sau cu mai mult de 3 persoane este interzisă;

  • la rațe (rața mare, rața cârâitoare, rața mică, rața lingurar, rața pestriță) și lișițe - de la 14 septembrie 2024 până la 13 ianuarie 2025 inclusiv, în zilele de miercuri, sâmbătă, duminică și de sărbători nelucrătoare (art. 111 CM RM), prin folosirea metodei „la pândă”.

Cota de recoltare pentru un vânător - 5 cadavre într-o zi de vânătoare;

  • la gâște (gârlița mare, gâsca de vară) - de la 16 octombrie 2024 până la 13 ianuarie 2025 inclusiv, în zilele de miercuri, sâmbătă, duminică și de sărbători nelucrătoare conform art. 111 CM RM, prin folosirea metodei „la pândă”. Cota de recoltare pentru un vânător - 4 păsări într-o zi de vânătoare.

Pentru vânătoarea la păsări acvapalustre se admit câini de rase pontatori, retriever și spaniel. Câini de alte rase decât cele enumerate se admit doar în urma testării la aceste specii de păsări sau care au pașaport de câine de vânătoare provizoriu, în scopul dresajului;

  • la fazan - de la 2 octombrie 2024 până la 15 ianuarie 2025 inclusiv, în zilele de sâmbătă, duminică și de sărbători nelucrătoare (art. 111 CM RM) iar pentru posesorii de câini, individual și în zilele de miercuri. Vânătoarea la fazan se va organiza în toate subdiviziunile teritoriale ale SVPM.

Vânătoarea se va efectua individual pentru posesorii de câini sau în grup de până la 10 persoane sub supravegherea conducătorului vânătorii, ales de vânători sau numit de specialistul în studiu vânatului din subdiviziunea teritorială a SVPM, pe terenul căreia se va desfășura vânătoarea. Vânătoarea se va efectua în baza fișei de recoltare, eliberată de SVPM, cu respectarea strictă a hotarelor fondului, indicate în fișă. La sfârșitul vânătorii, conducătorul vânătorii este obligat să anunțe specialistul ST despre rezultatele vânătorii. Cota de recoltare pentru un vânător - 1 cadavru într-o zi de vânătoare.

Pentru vânătoarea la fazan se admit câini de rase pontatori, retriever, spaniel. Câini de alte rase decât cele enumerate se admit doar în urma testării la aceste specii de păsări sau care au pașaport de câine de vânătoare provizoriu, în scopul dresajului;

  • la sturzi (sturz-de-iarnă, sturz-de-vâsc) - de la 16 octombrie 2024 până la 15 ianuarie 2025 inclusiv, în zilele de miercuri, sâmbătă, duminică și de sărbători nelucrătoare (art. 111 CM RM), prin folosirea metodei „la pândă” cu folosirea atrapelor de sturzi.

Până la începerea vânătorii, participanții sunt obligați să coordoneze cu specialistul în studiu vânatului din subdiviziunea teritorială respectivă locul unde se planifică desfășurarea vânătorii. Deplasarea la și de la ascunziș se efectuează cu arma descărcată, purtată în toc.

Cota de recoltare pentru un vânător - 15 piese într-o zi de vânătoare. Pentru vânătoarea la sturzi se admit câini de rase pontatori, retriever, spaniel și de vizuină.

  • La iepuri - de la 24 noiembrie 2024 până la 05 ianuarie 2025 inclusiv, numai în zilele de duminică (24 noiembrie, 1, 8, 15, 22, 29 decembrie 2024, 05 ianuarie 2025), conform limitelor de recoltare stabilite pentru fiecare fond de vânătoare.

Vânătoarea la iepurele de câmp se va efectua în colectiv, prin folosirea metodei „la sărite”. Se interzice vânarea iepurelui pe „culcuș”, cu amplasarea țintașilor în linie de stand, în cerc și „în potcoavă” sau alte modalități care contravin legii, la fel și vânarea iepurelui pe același teren de vânătoare mai mult decât o singură dată. În cazul atingerii cotei de recoltare preconizată pentru fondul de vânătoare respectiv, vânătoarea se stopează.

La vânătoarea de iepuri se interzice vânătoarea concomitentă la alte specii, cu excepția vulpilor, șacalilor, ciorilor grive și coțofenelor.

Pentru vânătoarea la iepuri se admit toate rasele de câini, cu excepția celor gonitori.

  • La vulpi și șacali în desișuri de papură și tufărișuri cu folosirea câinilor gonitori - de la 2 octombrie 2024 până la 09 martie 2025 inclusiv.

Vânătoarea va fi efectuată în grupe de vânători în zilele de miercuri, sâmbătă, duminică și de sărbători nelucrătoare (art. 111 CM RM), prin folosirea metodei „la goană”, în baza fișei de recoltare eliberată de SVPM.

  • La vulpi în vizuină - de la 23 noiembrie 2024 până la 30 martie 2025 inclusiv, se va efectua în terenurile de vânătoare atribuite SVPM, în zilele de miercuri, sâmbătă, duminică și de sărbători nelucrătoare (art. 111 CM RM), prin folosirea metodei „la vizuină”, în baza fișei de recoltare eliberată de SVPM, cu folosirea câinilor de vizuină.

Vânătoarea se va efectua în grup de până la 3 persoane, cu cel puțin un câine. Cota de recoltare este nelimitată.

  • La vulpi și șacali în desișuri de papură și tufărișuri - de la 15 ianuarie până la 2 martie 2025 inclusiv, în zilele de miercuri, sâmbătă, duminică și de sărbători nelucrătoare (art. 111 CM RM), prin folosirea metodelor „la sărite”, „la goană”, „prin ademenire”, „la nadă”, în baza fișei de recoltare eliberată de SVPM.

De la 17 august 2024 până la 15 ianuarie 2025 inclusiv, concomitent cu vânătoarea la păsări acvatice, palustre și terestre, iepuri, este permisă recoltarea vulpilor și șacalilor, folosind numai cartușele care sunt autorizate la specia de bază înscrisă în fișă. Cota de recoltare a acestora este nelimitată.

Colaboratorilor SVPM li se permite vânătoarea la porumbei, fazan și iepuri de câmp în toate zilele săptămânii, pe tot parcursul perioadei admise, în sezonul de vânătoare 2024-2025. Se permite vânătoarea la răpitori pe tot parcursul anului, cu excepția perioadei aprilie-mai, prin toate metodele permise de regulile de vânătoare în RM, în baza fișei de recoltare eliberată de SVPM.

Pentru a participa la vânătoare în zona de frontieră (10 km), vânătorii sunt obligați să obțină un aviz special, eliberat de Poliția de Frontieră. Modalitatea de eliberare a avizelor este stabilită de Poliția de Frontieră.

Se interzice:

  • Vânătoarea la o distanță mai mică de 1000 m de la hotarul de stat;
  • Folosirea cartușelor încărcate cu alice mai mari de 5 mm (0000);
  • Vânătoarea cu ogari;
  • Vânătoarea în terenurile gestionate de SVPM cu folosirea câinilor care nu posedă pașaportul câinelui de vânătoare.

Posesorii câinilor de vânătoare poartă răspundere personală pentru pagubele cauzate fondului cinegetic de câini.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!