Udarea pomilor fructiferi după plantare este esențială pentru o creștere armonioasa, cât și pentru a preîntâmpină anumite boli. Vă vom oferi în acest material sfaturi practice pentru a calcula cât mai bine ce cantitate de apa este necesara pentru pomii pe care îi aveți în grădină.
Cum pregătim solul pentru udare
Toate lucrurile au un început, la fel și modul în care udăm pomii. Este așadar important să realizam un șanț (uluc) în jurul pomului, pentru a-l uda corect. Putem să cream o rază de circa 50 cm în jurul pomului, scrie Cultivă Profitabil.
Cu sapa tragem pământul din interior spre exterior. În acest fel formam „o buză” mai mare în jurul șanțului, pentru a nu exista riscul ca apa să se scurgă în exterior. După ce ați udat e bine să acoperiți acest șanț cu resturi vegetale, pentru a împiedică evaporarea apei.
Pe lângă eficiența la irigat, formarea acestui mic șanț ne ajuta și să curățăm buruienile din jurul pomului.
Udarea pomilor fructiferi după plantare: Cata apa turnam la un pom?
Cantitățile de apă necesare pentru pomii fructiferi pot depinde de mai mulți factori: începând cu specia plantată, condițiile meteo și terminând, firește, cu tipul solului.
Vom detalia câteva aspecte pentru udarea pomilor după ce au fost plantați, apoi vom oferi sfaturi și pentru udările ulterioare, în timpul perioadei de vegetație.
Perioada imediat următoare după plantare: Pomii noi au niște rădăcini slab dezvoltate, iar perioadele secetoase îi pot destabiliza rapid. În primăvară, de exemplu, este bine să fie udați săptămânal cu 20-30 de litri. În toamna, spre finalul lunii septembrie, pomii nu se mai irigă, pentru a-i ajuta astfel să intre în perioada de repaus vegetativ.
Iată câteva sfaturi de udare a pomilor în perioada de vegetație: în general se pot unda pomii cu 5-6 găleți de câte 10 litri fiecare, la un metru pătrat. Asta înseamnă 50-60 de litri pe metru pătrat.
Cantitatea de apă însa trebuie adaptată la tipul de sol. Un pământ nisipos aproape că va cere mereu să-l uzi, niciodată nu-i va fi suficient. Apoi, cel lutos reține apa, în acest caz trebuie să avem grija să punem mai puțin, deoarece există riscul ca rădăcinile să putrezească.
Cei care au cernoziom se pot considera mai norocoși, putând să respecte cantitățile de 50-60 de litri menționate anterior. În rest, ar trebui adaptat, în plus sau în minus, în funcție de tipul solului.
Cum calculăm câtă apă trebuie să punem la un pom?
Este de fapt foarte ușor să calculezi necesarul de apă al unui pom. Trebuie doar să apelăm la putina matematică.
În primul rând, vom măsura raza coroanei pomului. Știm că rădăcinile pomului se răspândesc în raza coroanei sale. Dacă raza are 1 metru, vom folosi PI, care știm ca are valoarea de 3,14. și înmulțim: avem 3,14 metri pătrați, deci practic pe aceasta suprafață rădăcinile se vor extinde. Astfel, voi înmulți 3,14 cu 50 de litri (necesari pt. 1 mp). Rezultă astfel 157 de litri de apă.
Trebuie să mai precizăm câteva lucruri importante: irigarea trebuie făcută rar, dar bine, pentru a umezi tot sistemul radicular.
Este greșit să irigăm în fiecare zi cate puțin. În acest mod nu facem nimic altceva decât să stimulăm sistemul radicular superior, acesta fiind cel mai rapid și puternic afectat în cazul secetelor sau a înghețului.
La cât timp se udă pomii fructiferi după plantare
Este bine ca pe parcursul unui sezon de vegetație să irigăm pomii de 3 ori. Prima irigare o facem la 5 zile după ce florile din pom s-au scuturat și încep să cadă. A doua irigare o facem în luna iunie și a treia la sfârșitul lunii iulie, început de august, atunci când pornește al doilea ciclu de creștere la pomi.