В Молдове

Un nou protest: Deținătorii de patente cer să nu li se impună aparatele de casă

Автор: AgroExpert
protest patentă - agroexpert.md

Deținătorii de patente organizează un nou protest în capitală. Aceștia își exprimă nemulțumirea față de noile modificări la Legea cu privire la patenta de întreprinzător, care au intrat în vigoare la 1 iulie. Una dintre obligațiile impuse de autorități este cea de a deține case de marcat.

Protestatarii se îndreptă spre Oficiul Avocatului Poporului pentru a solicita asistență, scrie NewsMaker care transmite live manifestația din centrul capitalei.

Amintim că, și la data de 26 iunie aproximativ 200 de persoane au venit la Guvern pentru a protesta împotriva deciziilor autorităților. Ulterior, Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, a declarat că introducerea unui regim simplificat de activitate independentă este o decizia care vine să susțină deținătorii de patentă, fiind necesară de mai mult timp.

Pe 1 iulie a expirat valabilitatea patentelor. În ultimii ani, autoritățile au promis de mai multe ori să interzică comerțul în bază de patentă și să oblige comercianții să adopte o nouă formă de activitate, introdusă încă în 2017. Astfel, deținătorii de patentă vor trebui să treacă la forma de activitate de antreprenor independent.

Mai sunt circa 5.000 de patentari în comerţ

Potrivit datelor oferite de Serviciul Fiscal de Stat, la finalul anului 2022 erau înregistrate circa 2.000 de activități independente, în timp ce numărul patentelor pentru activitatea de comerț cu amănuntul este de aproximativ 5.000.

După zece ani de la adoptarea Legii nr. 93/1998 cu privire la patenta de întreprinzător, autoritățile de atunci anunțau încetarea activității de comerț cu amănuntul în bază de patentă, iar comercianții erau obligați să treacă la formele de organizare prevăzute de lege la acel moment: întreprinderi individuale (ÎI) sau societăți cu răspundere limitată (SRL).

Aceste forme au fost calificate ca fiind dificile pentru o bună parte a deținătorilor de patente din perspectiva administrării întreprinderii, raportării financiare sau efectuarea operațiunilor de casă.

Sub influența protestelor, dar și pe fundalul scrutinului din 2009, autoritățile de atunci au extins activitatea până la 1 ianuarie 2017, când a fost introdusă o nouă formă de antreprenoriat – activitatea independentă. Chiar și așa, la solicitarea titularilor de patentă a fost prelungită perioada de activitate pentru încă doi ani, iar în iulie 2019 a fost decisă o nouă prelungire – până la 31 decembrie 2022.

Ulterior, s-a propus ca termenul privind activitatea de comerț în baza patentei de întreprinzător să fie prelungit până în luna iulie a anului curent, măsură care a venit în susținerea contribuabililor, în contextul creșterii prețurilor la resursele energetice.

Totuși, autoritățile au decis ca din 1 iulie curent activitatea de comerț să nu mai fie admisă în baza patentei de întreprinzător.

Citește și: Cum poți trece de la patentă la activitate independentă în doar câțiva pași

Totodată, Guvernul a aprobat proiectul Regulamentului privind modul de compensare a unor cheltuieli suportate de persoanele fizice ce desfășoară activități independente

Compensația se acordă o singură dată beneficiarului, mărimea plății fiind determinată în baza documentelor confirmative aferente cheltuielilor eligibile suportate, dar nu mai mult de 10.000 de lei (inclusiv TVA) per beneficiar.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!