Comisia pentru Situații Excepționale s-a întrunit în ședința din 24 iunie pentru a lua o decizie referitor la deblocarea exporturilor de făină, interzise ca și exporturile de grâu la începutul războiului din Ucraina. S-a dat undă verde și pentru exportul grâului, nu doar a făinii cum se preconiza initial. Autoritățile nu au impus o anumită cotă, însă vor monitoriza cantitățile și în caz dacă se va depăși un anumit plafon, vor restricționa din nou exportul pentru a nu pune în pericol securitatea alimentară națională.
Vestea a fost primită cu multă bucurie în special de producătorii care abia așteptau să își poată comercializa grâul depozitat, pentru a scoate ceva bani atât de necesari fie pentru a-i reinvesti, fie pentru a achita creditele.
Vasile Șarban, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a explicat că tărăgănarea ridicării restricției pentru exportul de grâu a fost cauzată de lipsa unor date statistice exacte privind rezervele existente de grâu și recolta viitoare.
”Ne dăm foarte bine seama că deblocarea exportului de grâu trebuia să se întâmple, mai ales că în unele raioane începe campania de recoltare a grâului din recolta nouă. Problema noastră este că nu în toate raioanele există specialiști, responsabili pe domeniul agricol, care pot face o estimare cât de cât exactă a recoltei viitoare. Avem nevoie de cifre clare privind recolta din acest an. Pentru moment, estimările sunt de circa 900 mii de tone, însă trebuie să luăm în calcul situația agroclimaterică destul de sumbră în partea de centru și de sud a Republicii Moldova, care ne dă peste cap estimările și opțiunile. Însă am decis să permitem producătorilor care au stocuri mari de grâu să poată exporta, vom monitoriza atent situația și dacă va fi necesar, vom interveni din nou” a explicat secretarul de stat din cadrul MAIA, Vasile Șarban.
Igor Grigoriev a adus argumente pentru deblocarea exportului de grâu săptămâni la rând, participând la numeroase ședințe atât cu producătorii, cât și cu reprezentanții Guvernului. Așa că anunțul despre ridicarea interdicției de a exporta, chiar l-a bucurat enorm.
”Am așteptat această decizie de câteva săptămâni, de când am obținut permisiunea de a exporta porumb, era bine să se permită și exportul de grâu. Dar ne bucurăm că autoritățile ne-au auzit argumentele și rugămintea producătorilor agricoli care au destul grâu în depozite de anul trecut și abia au așteptat ziua când vor putea să îl comercializeze. Sper că se va reuși exportul grâului din Moldova, căci sunt cantități enorme cu grâu din Ucraina care așteaptă să fie livrat prin țara noastră și prin România, astfel lanțul logistic este foarte îngreunat. Dar salutăm bucuroși că avem undă verde la export” a subliniat Igor Grigoriev.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!