Și-n agricultură, la fel ca în domeniul sănătății, luarea la timp a unor măsuri de prevenire, pot evita apariția unor probleme grave, pentru soluționarea cărora trebuie investite mai multe resurse financiare și nu numai. Anume cu scopul de a preveni blocajele care au loc în comunicarea conducerii Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare cu reprezentanții Asociațiilor de profil, mediului de afaceri și academic, dar și alte instituții publice, au fost create Consiliile consultative sectoriale, care vor funcționa pe lângă conducerea MAIA.
”Noi am constituit în baza Ordinului nr. 134 din 08.08.2022, aprobat de Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Consiliile consultative sectoriale, care vor funcționa pe lângă conducerea MAIA. Pe fiecare sector în parte, vom avea întâlniri sistematice, cel puțin o dată în lună, pentru a avea o comunicare permanentă a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) cu reprezentanții părților interesate, pentru a afla problemele cu care se confruntă, care trebuie să fie intervenția MAIA, dar și ce soluții putem găsi pe termen lung în baza actelor de politici. Consiliile consultative sectoriale au menirea de a expune și dezbate principalele probleme din sector, să stabilească prioritatea soluționării problemelor expuse, cât și modalitatea de rezolvare a problemelor din sector. Considerăm că și schimbul de informații necesare orientării activității MAIA și a părților interesate, va fi altul în cadrul acestor consilii consultative sectoriale, pentru că sunt constituite din reprezentanți ai Ministerului, mediului de afaceri, asociațiilor de profil, mediului academic și a altor entități, după caz. Aceste Consilii sunt un duplicat al consiiliilor pe filiera de produs, care poartă un caracter mai oficial, însă noi dorim să avem un proces mai lucrativ pentru a preveni anumite probleme, în cel mai rău caz, pentru a găsi soluții în rezolvarea unor dileme deja survenite” a menționat Vasile Șarban, Secretarul de Stat, MAIA.
Se pare că imediat ce s-a realizat constituirea Consiliilor consultative sectoriale, roadele au început să apară.
”Stabilisem o întâlnirea chiar în această săptămână cu reprezentanții Asociației Producătorilor și Procesatorilor de Lapte din Moldova, dar din anumite motive, întrevederea nu a avut loc. În schimb, vă pot spune că am identificat problemele stațiilor de epurare pe care le au procesatorii de carne, și cei de lapte, de legume, de fructe și de vinificație. Săptămâna viitoare am stabilit o ședință la care vom invita reprezentanții Ministerului Mediului, Inspectoratului de Mediu, dar și a asociațiilor de procesare a diferitor produse ca să vedem ce soluții concrete putem găsi. Nu ne dorim ca agenții economici să fie penalizați, dimpotrivă, ne propunem să le oferim o perioadă de tranziție, chiar vrem să identificăm proiecte ce le-ar permite să obțină finanțare pentru investițiile necesare pentru a construi stațiile de epurare. În felul acesta, treptat ne vom alinia la standardele europene, nu doar cu prezentarea certificatelor de calitate, implementarea standardelor solicitate, dar și cu existența stațiilor de epurare atât de necesare” a subliniat Vasile Șarban.
În contextul celor menționate, MAIA solicită respectuos, delegarea până la data de 19.08.2022, a câte un reprezentant din Instituțiile/Organizațiile și Asociațiile de profil:
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Instituția Publică Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția” (ICCC „Selecția”), Instituția Publică Institutul de Fitotehnie Porumbeni” (IF „Porumbeni”), Instituția Publică Institutul Știintifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare (IȘPHTA), Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor (IGFPP), Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „MOLDOVA FRUCT”, Asociația Producătorilor de conserve „Speranța-CON”, Uniunea Producătorilor de Zahăr din Moldova, Uniunea Producătorilor de Nuci(UPJ) Asociația Națională a Industriilor de Panificație și Morărit, Asociația Producătorilor de Cartofi „SOLANA-M” Asociația Producătorilor de Legume, Asociația Obștească a Producătorilor de Pomușoare „Bacifera”, Asociația Obștească „Pomușoarele Moldovei”, Asociația Producătorilor de Cereale „ANCP-AGRO”, Asociația Exportatorilor de Nuci din Moldova Asociapa Producatorilor de Material Săditor de Nuci, Asociația Producătorilor de Lavandă din Moldova, Asociația Producătorilor de Sfeclă de zahăr, Asociația Producătorilor de Grăsimi și Uleiuri Vegetale din Moldova, Asociația Procesatorilor de Tutun, Asociația Producătorilor de Culturi Oleaginoase, Asociația Producătorilor din Industria de Morărit „VALTARUL” Asociația Brutarilor din Moldova, Asociația Cultivatorilor și Procesatorilor de Plante Aromatice și Medicinale „AROMEDA”, Asociația Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „AGROCEREALE”.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!