„Am participat la seminar pentru că sunt responsabil de stația meteorologică de la colegiu și am vrut să învăț cum pot folosi tehnologiile moderne pentru a face munca mai ușoară și mai eficientă,” spune Mihail.
El subliniază că platforma iFarms, cu interfața sa intuitivă și ușor de folosit, este accesibilă chiar și celor care nu au experiență prealabilă în domeniul digital. Aceasta a fost gândită pentru a sprijini fermierii în gestionarea mai bună a terenurilor și resurselor, fiind un instrument valoros pentru orice profesionist din domeniu.
„Este o platformă intuitivă și, dacă ai interes și dorință, poți învăța rapid cum să o folosești. Te ajută să organizezi mai bine munca și îți oferă informații precise despre teren și condițiile meteorologice, ceea ce face ca procesul de luare a deciziilor să fie mult mai informat și eficient”, afirmă tânărul.
Mihail își exprimă dorința de a rămâne în domeniul agriculturii și de a aplica cunoștințele acumulate despre digitalizare pentru a aduce contribuții semnificative în viitor. El consideră că platformele moderne, precum iFarms, sunt cheia pentru viitorul agriculturii, iar prin integrarea acestora, sectorul agricol va deveni mult mai performant și sustenabil.
„Vreau să continui să lucrez în agricultură și să folosesc tehnologiile moderne pentru a face acest domeniu mai eficient și mai bine pregătit pentru provocările viitorului,” încheie Mihail, subliniind importanța educației continue și a adaptării la noile tehnologii.
La începutul lunii octombrie, Compania Euroalun, împreună cu echipa proiectului Optim și reprezentanța Fundației Helvetas Moldova, a semnat un acord de colaborare cu trei instituții de învățământ din domeniul agroindustrial – Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău CEVVC (Stăuceni, Chișinău), Colegiul Tehnic Agricol din Soroca și Colegiul agrar - tehnic M. V. Frunze (Tiraspol).
Potrivit acordului, instituțiilor de învățământ li s-au oferit seturi de echipamente, inclusiv stații meteo cu un set complet de senzori, precum și software specializat – un abonament nelimitat de trei ani la versiunea premium Pro a platformei iFarms.
„Digitalizarea agriculturii este un proces complex și tot mai necesar în domeniu, motiv pentru care am venit cu inițiativa către elevii noștri, oferindu-le oportunitatea să participe la instruirea organizată de partenerii noștri de la iFarms și Euroalun, cărora le suntem foarte recunoscători. Facem parte dintre cele trei instituții selectate pentru acest proiect, iar prin școlarizările organizate le oferim șansa să descopere în ce constă platforma și să se familiarizeze cu noile tehnologii. În cadrul proiectului, am primit o stație meteo complet echipată, pe care am instalat-o pe teritoriul colegiului, unde avem o livadă improvizată de prun și măr. Planificăm să transformăm această livadă într-una demonstrativă, poate cu alun, și să implementăm un sistem de irigație. Seminarul dedicat a atras atât elevi, cât și agenți economici din zonă. Unii elevi au venit pregătiți cu informații despre gospodării locale, pe care le-au introdus în platformă, lucrând intens pentru a înțelege funcționalitatea acesteia. Ne propunem ca elevii care au participat la instruire să continue să studieze, iar prin acordul de colaborare vrem să creăm un circuit educațional care să atragă cei mai activi și interesați elevi. De anul viitor, vom extinde programele de digitalizare pentru a oferi acces mai larg la aceste cunoștințe și pentru a implica cât mai mulți elevi în proces”, a punctat Serghei Slutu de la Colegiul Tehnic Agricol din Soroca.
Pltaforma iFarms – include un pachet de bază cu 17 module gratuite și un pachet premium Pro cu 18 module plătite. Fermierul poate descărca aplicația pe dispozitivul său mobil și își poate crea un profil al fermei: hărți ale terenurilor agricole, parcul de utilaje, evidența lucrărilor pe plantații și gestionarea resurselor de producție/produsele agricole din depozite. În plus, prin intermediul aplicației, fermierul are acces la registrele europene ale produselor pentru agricultură, ceea ce îi permite să verifice, de exemplu, dacă utilizarea anumitor pesticide este permisă în țările Uniunii Europene în care intenționează să își exporte produsele. Administratorul fermei poate oferi acces limitat la modulele iFarms pentru specialiști și personalul tehnic (agronomi, mecanizatori etc.) pentru informarea și monitorizarea activităților din cadrul întreprinderii.
De asemenea, pachetul de module gratuite include accesul la date actualizate periodic din observațiile din satelit privind starea de dezvoltare a plantelor pe plantațiile monitorizate în cadrul iFarms. Relativ recent, a fost dezvoltat un modul care permite recunoașterea bolilor plantelor prin algoritmi de inteligență artificială, pe baza unei fotografii făcute de fermierul -utilizator iFarms pe câmpul său, în grădină sau pe podgorie.