Există mai multe tipuri de tăiere la migdal. Lucrările de tăiere la migdal sunt recomandate să se realizez fie la începutul toamnei, fie la începutul primăverii.
Spre deosebire de piersic unde o ramură rodește numai o singură dată, după care este suprimată și înlocuită cu alta în vârstă de un an, la migdal nu este cazul.
Citește și: Metode de tăiere a piersicului pe rod
La migdal, tăierile anuale se rezumă mai mult la rărirea coroanei. De obicei ramurile de rod se lasă intacte 2 - 3 ani, iar după aceea se întineresc prin scurtare sau se elimină după caz.
În primul an, toate ramurile arborelui trebuie tăiate. Astfel, ramurile inferioare vor răsări. Informațiile se conțin în ghidul tehnic și economic „Pomi, arbuști fructiferi, căpșun”.
În al doilea an, ramurile principale vor fi tăiate la o înălțime de 2/3 din lungimea lor. Cele inferioare trebuie lăsate, iar cele care încolțesc din jumătatea inferioară a trunchiului trebuie îndepărtate.
În al treilea an, ramurile principale vor fi tăiate la 2/3 lungime, iar ramurile care intră în coroana copacului vor fi îndepărtate.
Începând cu al patrulea an, trebuie să îl întrețineți.
Ca și la piersic și la cais, pe ramurile anuale apar ramuri anticipate și migdalul mai întâi înflorește și după aceea înfrunzește. Mugurii florali, cât și cei vegetativi, durează doar un an, iar dacă din diverse motive nu pornesc în vegetație, primăvara ei se usucă și cad, ducând la dezgolirea ramurilor la bază.
Află și: Scurtarea și suprimarea: Tehnici de tăiere la pomii de cais