Растениеводство

Tăierea pomilor de cireș: Cum se realizează lucrările

Автор: AgroExpert
Tăierea pomilor de cireș: Cum se realizează lucrările - agroexpert.md

Cireşul este o specie cu capacităţi de lăstărire slabă şi care rodeşte pe ramuri buchet, ramuri mijlocii şi lungi. Ramurile buchet trăiesc şi fructifică mai mult de 10 ani, ceea ce duce la o degamisire mai lentă a ramurilor. Pornind de la portul natural al pomilor, inclusiv şi fenomenul de etajare a ramurilor pentru cireş se recomandă piramida etajatrărită.

Întrucât ramurile anuale ce apar pe şarpante şi subşarpante sunt de regulă dispuse câte 3-5 în etaje naturale se alege cea de prelungire şi 1-2 laterale din care se vor forma elementele de semischelet.

Volumul tăierilor la cireş este mai mic comparativ cu celelalte specii. Tăierea de fructificare la pomii tineri este redusă la minimum. Sunt scurtate prelungirile anuale ale semischeletului pentru obţinerea unui număr mai mare de ramuri de rod viguroase şi se elimină ramurile anuale din etajele formate natural, care sunt orientate în interiorul coroanei.

Numărul mare de ramuri amplasate spre vârful şarpantelor se răresc şi se scurtează cele rămase la 1/4-1/3 din lungimea lor pe măsură ce pomii îmbătrânesc şi se supraîncarcă cu buchete de mai. în rezultatul acestui fenomen are loc egalizarea creşterilor vegetative care se dezvoltă sub formă de rozete. Evitarea acestui neajuns şi menţinerea unei fructificări normale are loc numai atunci când lungimea ramurilor anuale este de 30-40 cm. Aceste creşteri anuale se obţin numai atunci când se face reîntinerirea eşalonată a semischeletului garnisit cu buchete de mai în curs de epuizare prin reducţia lui în lemn de 4-5 ani în funcţie de vigoarea de creştere, susține Constantin Dadu, doctor habilitat în ştiinţe agricole.

Citește și: Cum realizăm corect tăierile la păr în funcție de soi

În ceilalţi ani se elimină ramurile frânte, concurente, verticale, care îndesesc coroana. De asemenea se intervine cu tăieri de scurtare a ramurilor anuale la 1/3-1/4 din lungimea lor dacă este mai mare de 50 cm.

Ramurile lacome se taie la 8-10 muguri pentru a le transforma în ramuri de rod.

Recomandăm și: Tăierile la pomul de măr în funcție de soi și tipul de fructificare

Fiindcă capacitatea de regenerare a cireşului este foarte mică ramurile de rod din zona expusă degarnisirii nu se suprimă şi nu se scurtează la cep de înlocuire. De asemenea nu se scurtează şi nu se suprimă ramurile mai groase de 6 cm în punctul tăierii pentru a nu produce răni generatoare de gome.

Cu diminuarea creşterilor vegetative la pomii de cireş se aplică tăieri de reducţie mai severe a şarpantelor şi subşarpantelor.

Te-ar putea interesa și: Tratamente de iarnă la pomi și vița de vie: Cum se aplică corect

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!