Ion Maxim : ”Alocația unică de 300 de lei din partea statului nu acoperă investițiile apicultorilor”

Репортажи

La Chișinău s-a desfășurat cea de-a IV-a ediție a Forumului Național Apicol, cel mai important eveniment pentru apicultori. În Republica Moldova activează 29 de asociații teritoriale de apicultori și sunt înregistrați 8 mii de apicultori, care îngrijesc în jur de 250000 de familii de albine. Potrivit președintelui Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova (ANARM), Ion Maxim, pentru ca sectorul apicol să se dezvolte, este necesară o susținere semnificativă din partea statului – subvenții directe pe familia de albine sau pe kilogramul de miere vândut și reflectat în acte contabile.

În cadrul Forumului Apicol, apicultorii au fost informați despre producerea organică și despre cerințele, dar și etapele care trebuie urmate pentru a obține certificarea. În același timp, pentru a sprijini eforturile comerciale ale producătorilor mici și mijlocii, a fost prezentată o analiză amplă despre vânzările din prezent a mierii.

”Circa 85-90% din producția de miere din Moldova este exportată, în mare parte în țările europene. În CSI exportul s-a redus, din cauza prețurilor mici de pe piețele respective. Dacă în 2017 au fost exportate 5000 de tone de miere, în 2020 – numai 3385 de tone, iar în acest an cifra de până acum este de 2800 de tone. Producția de miere este în scădere, situația din apicultura națională se agravează, temperaturile din ultimii ani – ploile abundente, secetele, decalajele de temperatură ziua și noaptea, în lunile de primăvară și toamnă, temperaturile blânzi în luna noiembrie, care nu permit intrarea albinelor în hibernare, afectează starea familiilor de albine. În primăvara anului curent au murit 30-50 % din albinele apicultorilor, din cauza secetei din vara anului 2020 și din cauză că familiile de albini au iernat foarte greu. Bineînțeles că toate problemele vin în lanț, nu este atât de simplu să se obțină o miere calitatită și la o cantitate mare” a menționat Ion Maxim.

 

 

Totodată, în cadrul evenimentului au fost enunțate noutățile din sectorul apicol, au fost abordate provocările apicultorilor, dar și utilizarea tehnologiilor care le poate simplifica munca, astfel pot crește cifra de vânzări, inclusiv la export.

”O problemă cu care se confruntă apicultorii este cea a atestării producției de miere bio. În Republica Moldova activează două firme care efectuează atestarea. Dar, în timp ce una este recunoscută de Ministerul Agriculturii, rezultatele atestării sale nu sunt recunoscute în UE. Rezultatele atestării celeilalte firme sunt recunoscute peste hotare, nu și în Republica Moldova. Este nevoie ca Ministerul Agriculturii să opereze unele modificări în actele normative. Apicultorii noștri se conformează cerințelor conversiei: este schimbat utilajul – cu cel fabricat din inox, inclusiv sârma de pe rame. Statul însă achită câte 300 lei – alocație unică pentru fiecare familie de albine, „ceea ce este puțin față de investițiile apicultorilor, Guvernul trebuie să vină cu o susținere pentru apicultori, altfel sectorul apicol din Moldova nu va supraviețui. Am întocmit o Rezoluție în care am notat toate punctele importante pe care noi apicultorii le considerăm urgente, act pe care îl vom prezenta la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare” a declarat Ion Maxim.

De asemenea, s-a discutat de lipsa de comunicare care încă persistă între apicultori și agricultorii din Moldova.


”Utilizarea produselor de uz fitosanitar la scară largă și lipsa unei comunicări adecvate între agricultori și apicultori generează carențe pentru producătorii bio, pentru că există anumite cerințe față de producția bio care trebuie respectate. Sunt cazuri când, din lipsă de competență sau din dorința de a avea volume cât mai mari de producție agricolă, în detrimentul calității, unii agricultori întrebuințează „câte 4 doze de pesticide, ceea ce duce la extincția unui număr mare de albine, dar este dăunător și pentru oamenii care pot consuma asemenea producție” a specificat Ion Maxim.

La Forumul care s-a desfășurat cu suportul Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova, au fost invitați experți din România și Ucraina, care au împărtășit experiența lor privind întreținerea și tratamentul albinelor pentru a reduce riscul pierderii a familiilor de albine.

⚡Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

обратно к списку