Цены и Тренды

Piața cerealelor e în scădere. Agricultorii sunt îndemnați să vândă marfa din depozite

Автор: AgroExpert
Expert: Юрий Рижа
Agricultorii sunt îndemnați să vândă marfa din depozite - agroexpert.md

Tendințele și condițiile pieței agricole înregistrează o scădere semnificativă. Despre aceasta punctează directorul Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”, Iurie Rija. Astfel, fermierii sunt îndemnați să vândă stocurile rămase de cereale și oleaginoase, întrucât prețurile vor continua să scadă.

„Tendințele și condițiile pieței înregistrează o scădere semnificativă. De exemplu, conform Raportului USDA și altor prognoze, se observă că indicii, stocurile de mărfuri și suprafețele planificate pentru însămânțare indică volume mari de producție, în contrast cu un număr redus și scurt de contracte încheiate pe bursele futures. Investițiile pe termen lung sunt rare, iar cererea este în scădere. Acești indici nu sunt favorabile pentru obținerea unor prețuri avantajoase la produse precum grâul, soia sau uleiul de soia, floarea soarelui”, susține Iurie Rija.

Expertul susține că prețurile sunt în scădere, iar în prezent, pe piața din Republica Moldova, sunt mai multe companii fantomă care propun prețuri mari peste noapte.

„Sunt mai multe cazuri semnalate în care agricultorii sunt contactați și li se oferă prețuri foarte atractive. Agricultorii cad în capcana acestor oferte și încheie contracte, dar ulterior își dau seama că au fost înșelați. Este important să nu se aibă încredere în companiile noi, necunoscute, care propun prețuri mari peste noapte. Aceasta este o eroare, deoarece prețurile sunt în scădere și se preconizează că vor continua să scadă. În prezent, prețul pe piață este influențat în principal de marile companii care procesează ulei și care au contracte cu termene de livrare stabilite. Aceste companii păstrează un preț de rezervă pentru o cantitate limitată. Prin urmare, fermierii ar trebui să vândă marfa rămasă în stocuri”, a explicat directorul Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”.

Te-ar putea interesa și: Cotațiile la grâul european au atins noi minime istorice

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!