Цены и Тренды

Prețul semințelor de floarea - soarelui, la minimul ultimilor 3 ani. Care este cauza

Автор: AgroExpert
preț semințe de floarea soarelui - agroexpert.md

În perioada ultimei săptămâni din luna februarie 2024, prețul la floarea - soarelui în Republica Moldova nu s-a schimbat, menținându-se la nivelul de 6.754 de lei/t TVA inclus la fabrica din Bălți și 370 $/t în portul Giurgiulești. În regiunile centrale ale țării, floarea - soarelui se achiziționează la 6.400 – 6.500 de lei/t, TVA inclus cu plata imediată la încărcare. Despre aceasta susține expertul Iurie Rija.

Totodată, ce ține de regiunea Bazinului Mării Negre, prețurile la floarea - soarelui s-au diminuat. În condițiile DAP Constanța, cultura oleaginoasă a scăzut de la 425 $/t la 405 $/t timp de o săptămână. Procesatorul român Prutul - Galați a diminuat prețul de achiziție de la 400 $/t la 385 $/t. În porturile din Ucraina, Reni/Izmail, floarea - soarelui valorează în prezent 285 - 290 $/t, scădere cu 10 - 15 $/t timp de o săptămână.

„Scăderea internațională a prețurilor la semințele de floarea - soarelui, care sunt la cel mai jos nivel timp de ultimii trei ani, este determinată de faptul că piața europeană are stocuri suficiente de ulei. La fel, capacitățile limitate de operare a porturilor din Marea Neagră, precum și problemele logistice în Marea Roșie au făcut ca Ucraina să exporte cantități mari de ulei de floarea - soarelui în Europa la prețuri mai mici, ce a pus o presiune suplimentară în echilibrul între cerere și ofertă”, se arată în analiza expertului.

Iurie Rija subliniază că, acum, există o cantitate mare de oferte mai ieftine, dar oricum nu duce la creșterea cererii la nivelul UE. Potrivit lui, acest fenomen vorbește doar despre faptul că piața europeană este suprasăturată cu ulei de floarea soarelui.

Spre deosebire de Uniunea Europeană, agenția de stat din Egipt, GASC, a achiziționat 60,25 mii de tone de ulei de floarea - soarelui în cadrul licitației din 22 februarie 2024. Cel mai mare volum în cadrul licitației respective – de 24 de mii de tone a fost achiziționat de la TOI Commodities, cu unități de procesare în Republica Moldova.

„Acest eveniment la sigur va oferi un trend în achizițiile viitoare de floarea - soarelui în Moldova. Termenul preconizat pentru livrarea uleiului este din 25 martie până în 15 aprilie 2024, iar pe fonul scăderii prețurilor mondiale la uleiurile vegetale, comparativ cu licitația anterioară din 18 ianuarie, prețurile de ofertă au scăzut de la 950-1.000 $/t la 957-985 $/t C&F cu plata în 180 de zile și de la 993 - 1.206 $/t la 974-1.010 $/t C&F cu plata după 270 de zile”, precizează expertul în agro-market Iurie Rija.

Precizăm că, în sezonul respectiv au fost exportate din Republica Moldova circa 390 - 400 de mii de tone de semințe de floarea - soarelui, de unde rezultă că, în țară au mai rămas stocuri de aproximativ 200 de mii de tone de cultura oleaginoasă.

Informațiile se conțin în analiza expertului Iurie Rija privind evoluția prețurilor de achiziție pentru cereale și oleaginoase. Materialul integral poate fi citit AICI.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!