Цены и Тренды

Prețurile au crescut în decembrie: Ce produse s-au scumpit cel mai mult

Автор: AgroExpert
preț produse decembrie - agroexpert.md

Prețurile medii de consum în luna decembrie a anului 2023 au înregistrat o creștere de circa 4% față de aceeași perioadă a anului precedent. Despre aceasta informează Biroul Național de Statistică.

Potrivit BNS, prețurile medii de consum s-au majorat la produsele alimentare cu circa 0,8% și la mărfurile nealimentare, cu circa 0,4%.

Astfel, în luna decembrie 2023, majorări mai accentuate ale prețurilor medii de consum au fost marcate la legume – cu aproape 5%, ouă de găină – cu aproximativ 4%, fructe – cu 2%, lapte și produse lactate – cu 0,5%.

Totodată, în perioada de analiză au fost înregistrate diminuări de preț la ulei vegetal – cu circa 2%, zahăr – cu 0,7%.

La mărfurile nealimentare, au crescut prețurile medii de consum la încălțăminte și confecții, medicamente, în timp ce prețurile medii de consum la combustibili și carburanți s-au diminuat cu 1,7%.

Totuși, în luna decembrie 2023 s-a înregistrat o scădere a prețurilor medii de consum cu 0,4%, comparativ cu luna noiembrie 2023. 

„Scăderea prețurilor medii de consum a fost influențată în principal de reducerea tarifelor pentru serviciile prestate populației cu aproximativ 4%, contribuind astfel la diminuarea prețurilor medii de consum cu aproape 1%. Totodată, în luna decembrie s-au diminuat tarifele reglementate de furnizare a energiei electrice cu circa 4%”, precizează BiroulNațional de Statistică.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!