Цены и Тренды

Rija: În țară a rămas un stoc nesemnificativ de floarea-soarelui

Автор: Lidia Danila
Expert: Юрий Рижа
stoc de floarea-soarelui - agroexpert.md

La moment, în Republica Moldova a rămas un stoc nesemnificativ de floarea-soarelui. Totodată, potrivit expertului Iurie Rija, semințele de floarea-soarelui au ajuns să crească cel mai mult în preț comparativ cu alte culturi.

Astfel, prețul cu livrare la uzina din Bălți din martie 2024 s-a apreciat cu 9% - până la 7.360 de lei/t TVA inclus. În regiunile centrale ale republicii floarea-soarelui se vinde la 7.200 de lei/t de pe loc, însă majoritatea fermierilor preferă să o mai păstreze, așteptând un preț mai înalt.

„La moment în țară a rămas un stoc nesemnificativ de floarea-soarelui, care este greu de estimat cu precizie, din motivul unei colaborări slabe a agricultorilor cu instituțiile de evidență. Din cauza stocurilor insuficiente în aprilie 2024 R. Moldova a exportat un volum de ulei de floarea-soarelui de 9,5 ori mai mic, comparativ cu aprilie anul trecut (3,46 contra 32,8 mii tone)”, susține expertul în agro-market Iurie Rija.

De asemenea, situația epuizării stocurilor de semințe de floarea-soarelui este acum caracteristică nu doar pentru R. Moldova, dar pentru întreaga regiune a Bazinului Mării Negre, în special Ucraina și Bulgaria.

Recomandăm și: Iurie Rija: Prețurile cerealelor și oleaginoaselor au crescut

Potrivit expertului, stocurile de floarea-soarelui deținute de fermierii ucraineni la începutul lunii aprilie au înregistrat o scădere de peste 23% față de anul precedent, totalizând aproximativ 4,5 milioane de tone.

În Bulgaria, sursele estimează că stocurile de floarea-soarelui, inclusiv cele de la fermieri și depozitele făbricilor, au scăzut cu aproximativ 50% față de sezonul anterior, la aproximativ 500 mii de tone în mijlocul lunii martie.

Precizăm că, în luna aprilie 2024, exportul de ulei de floarea soarelui a coborât până la 3.463 de tone. Iurie Rija a precizat că această cantitate este cea mai mică din iunie 2023. Paralel, exporturile de semințe de floarea soarelui au crescut în aprilie, ajungând până la aproximativ 73 de mii de tone.

„Exportul de ulei de floarea soarelui a fost afectat de staționarea companiilor de ulei din cadrul grupului Trans-Oil. În aprilie, volumul a scăzut până la cel mai mic nivel din iunie 2023”, susține Iurie Rija.

Citește și: Analiză | Exportul de ulei de floarea-soarelui a scăzut în aprilie

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!