В Молдове

Accesul la Creditul Agricol de Urgență: Autoritățile propun derogări la anumite legi

Автор: AgroExpert
Accesul la Creditul Agricol de Urgență: Autoritățile propun derogări la anumite legi - agroexpert.md

Guvernul a avizat pozitiv un proiect de lege pentru a facilita accesul producătorilor de cereale la creditul agricol de urgență. Astfel, vor fi instituite unele derogări la anumite legi, astfel încât datoriile acestora să nu constituie un impediment în accesarea instrumentului de creditare.

„În discuțiile avute cu agricultorii mici și micro din raioanele de sud ale Republicii Moldova, s-a constatat că aceștia au datorii la Inspectoratul Fiscal și asigurările sociale. Prin acest proiect de lege înaintat de către domnul deputat noi dăm derogări de la legile noastre și nu permitem ca acești 500 de mii de lei când vor fi acordați să fie executați de Inspectoratul Fiscal și alte instituții ale statului”, a declarat Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.

De la începutul lunii martie și până acum, aproximativ 90 de solicitări au fost depuse de fermieri pentru acordarea creditului agricol de urgență, dintre care 80 au fost aprobate. Valoarea acestora depășește suma de 30 de milioane de lei.

Te-ar putea interesa și: Credite pentru producătorii de cereale: Ce acte trebuie să prezinte

Precizăm că, Produsul de garantare „Credit Agricol de Urgență” a fost conceput și dezvoltat de către Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului la inițiativa Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare.

Produsul va fi disponibil și operațional până la data de 31 mai 2024.

Află și: Creditul Agricol de Urgență: Ce înseamnă categoria substandard

Pentru a beneficia de acest credit, agricultorii se adresează băncilor comerciale, până pe 31 mai 2024. Solicitările agricultorilor sunt evaluate conform procedurilor individuale ale băncii. Solicitarea garanției de stat se realizează, la fel, prin intermediul băncilor.

Totodată, în legătură cu Produsul Capital Circulant care a intrat în vigoare de pe 15 martie, oficialul a menționat că încă nu este nici o cerere.

Precizăm că, anterior, fermierii s-au arătat îngrijorați de refuzurile primite din partea băncilor. Astfel, reprezentanții Ministerului Agriculturii au declarat pentru AGROEXPERT că urmează să fie organizată o întâlnire în cadrul căreia se va discuta această situație.

Recomandăm și: Fermierii, îngrijorați că nu pot accesa Creditul de Urgență. Răspunsul MAIA

Ulterior, Ședința, care a durat aproape trei ore, s-a încheiat fără a oferi soluții concrete pentru a îmbunătăți situația. Agricultorii prezenți la discuții s-au arătat nemulțumiți de lipsa progresului în ceea ce privește facilitarea accesului la Creditul Agricol de Urgență. 

Află și: Fermierii sunt nemulțumiți: Discuțiile despre Creditul de Urgență, fără rezultat

În acest context, Asociația Forța Fermierilor cere ca persoanele-factori de decizii din Parlamentul Republicii Moldova să organizeze ședința de urgență a fermierilor cu conducerea Băncii Naționale pentru a identifica soluție, care ar permite mai multor agricultori mici să acceseze atât Creditul de Urgență, cât și Creditul Capital de Lucru.

Citește și: Fermierii n-au acces la Creditul de Urgență: Cer o întâlnire cu Anca Dragu

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!