Un nou produs de creditare pentru sectorul agricol va fi disponibil începând cu data de 15 martie. Fermierii interesați sunt încurajați să se adreseze băncilor la care sunt deserviți pentru a accesa instrumentul financiar. Produsul a fost elaborat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) și Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului.
Instrumentul a fost consultat pe 1 martie la MAIA cu agricultorii, reprezentanții băncilor comerciale, Ministerului Finanțelor și Inspectoratului Fiscal de Stat.
Produsul este destinat mijloacelor circulante și va fi un instrument permanent. Cu o garanție din partea statului, în valoare de 1 milion 600 de mii de lei, produsul este deschis tuturor agricultorilor.
Pentru a răspunde necesităților imediate, în primul an, au fost aprobate condiții speciale care ulterior vor fi modificate.
Astfel, pentru anul 2024, perioada creditului este de până 60 de luni, urmând ca pentru anii viitori să fie ajustată la 36 de luni. De asemenea, perioada de garanție pentru anul 2024 este stabilită de până la 18 luni, cu o reducere ulterioară la 12 luni.
Reamintim că, de pe 1 martie, producătorii de cereale pot solicita Creditul Agricol de Urgență, în valoare de 500 de mii de lei, care le va permite să înceapă lucrările agricole de primăvară.
Astfel, Pentru soluționarea dificultăților întâmpinate de producătorii de cereale s-a propus crearea unui mecanism de garantare a creditelor, pentru a le facilita accesul la finanțare pentru dezvoltarea activităților agricole.
De cealaltă parte, fermierii protestatari au anunțat că vor monitoriza atent dacă mecanismul de creditare va începe să funcționeze și după 15 martie vor anunța despre acțiunile ulterioare.
Recomandăm și: Noul mecanism de sprijin pentru fermieri: Cum îi va ajuta
Amintim că, în timp ce agricultorii din sud continuau să protesteze, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a anunțat că în Republica Moldova va fi creat un Consiliu alcătuit din fermieri din diferite regiuni și domenii ale agriculturii.
Află și: MAIA promite că va rezolva problemele fermierilor. Ce soluții propune
Fermierii care protestează pe mai multe drumuri naționale și în zona Vămii Leușeni au discutat cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, pe 23 februarie.
Citește și: Bolea, după discuția cu fermierii: Am trecut eficient peste toate propunerile