Agricultorii din câteva raioane, care au înregistrat pierderi din cauza secetei din anul 2023, până în prezent nu au primit compensațiile promise, se arată într-un comunicat al Asociației Forța Fermierilor.
„Atragem atenție că au trecut mai mult de 2 luni din data aprobării Regulamentului de acordare a compensațiilor și aproape o lună din momentul când a fost finalizat procesul de recepționare a dosarelor de la fermierii afectați. Agricultorii extrem de decapitalizați au primit asigurări că banii vor fi alocați rapid și în mod prioritar pentru aceasta categoria de producători agricoli”.
Reprezentanții Asociației susțin că fermierii se află în toiul lucrărilor de semănat și sunt presați în continuare de creditori și lipsiți de posibilitatea accesării creditelor garantate.
„Până în ziua de azi nu au primit măcar acele compensații promise. Forța Fermierilor a câta oară cheamă autoritățile abilitate la responsabilitate și la respect față de ramura agricolă”, se mai arată în comunicat.
Amintim că, Guvernul a alocat 50 de milioane de lei din Fondul de intervenție pentru a sprijini fermierii afectați, în special pentru: daunele cauzate de seceta din 2023 la cultura de porumb și furtuna din 25 iulie 2023 asupra mijloacelor fixe (plantații pomicole, sere) din raionul Edineț.
Află și: CSE a aprobat alocarea a 50 de milioane de lei pentru fermieri
Din totalul cererilor depuse, 285 au fost aprobate. Potrivit Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), 16 cereri au fost respinse, pentru că nu au întrunit criteriile de eligibilitate. Totodată, 71 de cereri urmează a fi modificate, fiind trimise notificări agricultorilor.
Precizăm că, ministrul MAIA, Vladimir Bolea, a precizat că Guvernul a aprobat alocarea a 50 de milioane de lei producătorilor agricoli a căror recoltă a fost afectată de secetă în proporție de 60%.
„Încurajăm toți agricultorii afectați să pregătească documentele necesare și să fie pregătiți să depună cererile atunci când va fi deschis apelul. Agenția de Intervenții și Plăți în Agricultură va oferi asistența necesară și va ghida agricultorii în acest proces”, a menționat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Vladimir Bolea.
Recomandăm și: Sprijin financiar pentru fermierii afectați de intemperii: Când vor primi banii
Totodată, fermierii din Edineț s-au arătat nemulțumiți de abordarea selectivă a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA). Aceștia susțin că, din 95 de întreprinderi afectate care dispun de acte confirmative CSE, doar 7 vor primi ajutor pentru prejudiciul pentru livezi și sere, iar ceilalți fermieri, mulți dintre care au pierdut aproape toată recolta de cereale și oleaginoase, au fost ignorați.
Citește și: Demers către MAIA: Fermierii din Edineț, nemulțumiți de abordarea selectivă privind ajutorul după intemperii
Contactați de AGROEXPERT, responsabilii de la Minister au menționat că sprijinul de 50 de milioane de lei a fost alocat către cei mai afectați producători agricoli.
Află și: Distribuirea ajutorului financiar: MAIA răspunde fermierilor din Edineț