În ultimii ani, suprafețele plantate cu pomușoare s-au extins, iar producerea internă se estimează la 15-25 de mii de tone. Totodată, consumul de pomușoare în rândul moldovenilor a crescut de peste patru ori în mai puțin de zece ani. Aceste date, dar și provocările și realizările anului agricol curent pentru sectorul fructelor moi au fost analizate în cadrul atelierului „Berry Market 2024”.
„Acest eveniment este o totalizare a anului, discutăm cui, cât am vândut și dacă am rămas satisfăcuți sau nu”, a declarat președinta Asociației Pomușoarele Moldovei, Aneta Ganenco.
Sezonul agricol 2024 a fost marcat de condiții meteorologice dificile. Ploile din mai și iunie au afectat grav recolta de căpșuni din terenurile neprotejate, iar ploile din septembrie au compromis sau mare parte din producția de căpșuni și zmeură remontate. De asemenea, temperaturile ridicate din iulie au redus semnificativ recolta de mure și zmeură.
Totuși, în pofida pierderilor semnificative, exporturile către Uniunea Europeană au continuat să crească, iar România a fost destinația principală a fructelor moi.
Află și: România este principala piață de desfacere pentru pomușoare
„România a devenit o piață atractivă pentru producătorii de bacifere. Consumatorii de aici au preferințe gustative similare cu cele ale moldovenilor, iar imaginea fructelor moldovenești este asociată cu produse sănătoase și rustice”, a precizat Aneta Ganenco.
Cum a evoluat suprafața cultivată cu pomușoare
Conform datelor prezentate de Aneta Ganenco, producția de pomușoare din Republica Moldova a crescut constant, de la 9,5 mii de tone în 2016, la 20,7 mii de tone în 2023. Suprafețele cultivate au înregistrat o extindere semnificativă, de la 2,7 mii de hectare în 2016, la 4,7 mii de hectare în 2022.
„Productivitatea a sporit cu 240% de la 3.33 t/ha în 2016, la 8,0 V/ha în 2023 (5.34t/ha în 2021, 6,9 t/ha în 2022, 8 t/ha în 2023), ceea ce denotă că este în creștere numărul producătorilor care aplică practici intensive de producere. Producerea internă se estimează la 15-25 de mii de tone, dar în realitate este mult mai mare, pentru că evidența nu se duce pentru cantitatea de pomușoare produsă de gospodăriile casnice”, a detaliat experta.
Ganenco a mai menționat că, consumul de pomușoare în rândul moldovenilor a crescut de peste patru ori în mai puțin de zece ani. Consumul s-a majorat în aceeași măsură cu producția, care în proporție de 95% este realizată pe piața internă.
„Analizând consumul de pomușoare din Republica Moldova per capita, s-a constatat că în 2016 a fost de 3 kg/anual, 2023-7,7 kg/anual pe cap de locuitor: 7,3-producție locală, iar 0,3-de import. Prețul pomușoarelor pe piața internă este aproape egal cu cel din exterior”, a declarat președinta Asociației Pomușoarele Moldovei.
Cu toate acestea, una dintre problemele cu care se confruntă producătorii de fructe moi sunt lipsa produselor de uz fitosanitar.
„Problema este generată de refuzul distribuitorilor de a înregistra produsele de uz fitosanitar pentru culturile care au suprafețe mici, din cauza costurilor mari și a pieței restrânse”, a explicat Oleg Calestru, managerul lanțului valoric pomușoare din cadrul proiectului RCRA.
Cooperarea – soluție pentru dezvoltarea sectorului de fructe moi
Potrivit consultantului independent Andrei Zbancă, în Republica Moldova, există trei posibilități de cooperare: cooperativa de întreprinzători, grupul de producători și clusterul. Toate aceste forme de cooperare ne permit să organizăm competitiv sectorul fructelor moi și să asigurăm mai durabil dezvoltarea acestuia.
„Cooperarea crește puterea de negociere cu furnizorii de inputuri, oferind producătorilor prețuri mai avantajoase și acces la o gamă largă de produse. Totodată, aceasta ar facilita accesul la finanțare, prin programe speciale destinate asociațiilor și nu în ultimul rând ar susține accesarea noilor segmente de piață”, specifică Zbancă.
Totuși, expertul a accentuat că lipsa încrederii între membri, a cunoștințelor, cât și a capitalului inițial, orientarea pe termen scurt și proces dificil de accesare a finanțărilor sunt motive care constrâng cooperarea producătorilor.
Vadim Balan, producător din localitatea Mălăiești, a atras atenția asupra provocărilor din acest an la comercializarea pepenelui galben și verde.
„A fost un an foarte bogat, în schimb, am avut probleme cu realizarea. Dacă la început prețul a fost între 5-6 lei, piața a devenit supraîncărcată, iar prețul a scăzut în mediu, 2 lei”, a susținut agricultorul.
Amintim că, pe 19 decembrie a avut loc un eveniment de referință pentru sectorul fructelor moi - Berry Market 2024. Atelierul de lucru a fost organizat de Asociația Obștească Pomușoarele Moldovei în parteneriat cu proiectul „Competitivitate și Reziliență Rurală” (RCRA), cu sprijinul USAID.
Recomandăm și: Cum protejăm plantațiile de pomușoare de înghețuri
AGROEXPERT a fost partener media al evenimentului.