Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a sintetizat ultimele acțiuni întreprinse și decizii luate în vederea identificării și soluționării problemelor financiare ale agricultorilor care cultivă cereale.
Oficialul a menționat că prima acțiune deja s-a întâmplat. Comisia privind constatarea incapacității de plată a fermierilor și-a început activitatea.
„Aceasta va elabora o listă a agenților economici care se află în prag de faliment și va veni cu măsuri țintite pentru aceștia. Tot aici vreau să menționez că, urmare a recomandărilor noastre de a solicita de la Camera de Comerț și Industrie eliberarea Avizului de atestare a impedimentului justificator de neexecutare a obligațiilor contractuale, în ultima săptămână s-au înregistrat deja 15 cereri de solicitare a certificatelor care atestă forța majoră. Cu aceste certificat, agricultorii vor merge la bănci pentru a justifica imposibilitatea de a îndeplini obligațiile contractuale”, a declarat Vladimir Bolea.
Totodată, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare a informat că se va întâlni cu exponenții sistemului bancar, pentru a discuta despre posibilitățile care există în scopul atenuării situației.
„Urmează ca ei să livreze datele financiare ale fermierilor care au luat credite și acum sunt în incapacitate de întoarcere a datoriilor. Comisia va studia aceste date pentru a determina cum și de când au fost acumulate aceste datorii. Profilul fermierilor care se află în prag de faliment este diferit. Trebuie să recunoaștem că există și din cei care au efectuat investiții iraționale sau au luat decizii financiare eronate de-a lungul timpului”, adaugă acesta.
Tot astăzi, Vladimir Bolea va avea o ședință cu importatorii de inputuri, pentru a discuta despre costurile și prețurile acestora. Până la finalul săptămânii voi avea o discuție și cu reprezentații instituțiilor nebancare, pentru a clarifica toate aspectele care țin de sectorul agricol și de fermierii expuși riscului de insolvabilitate.
Soluțiile pe care le are astăzi Guvernul sunt următoarele:
- Comisia lucrează deja pentru a stabili gravitatea și complexitatea situației. Totodată, sunt definitivate listele fermierilor afectați. Comisia va analiza cazul fiecărui fermier, va determina perioada pentru care aceștia au acumulat datorii și astfel vom avea soluții țintite pentru fiecare caz în mod separat.
- Ulterior, Guvernul va identifica resurse în funcție de analiza și de recomandările Comisiei.
Amintim că, mai mulți agricultori și-au adus tehnica agricolă în centrul capitalei pentru a-și exprima nemulțumirile legate de condițiile dificile în care se află sectorul agricol. Aceștia se plâng de lipsa de sprijin din partea autorităților, în ciuda promisiunilor oficiale.
La data de 17 noiembrie, agricultorii au avut o întrevedere cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Vladimir Bolea. Oficialul a menționat că problemele agricultorilor sunt mari și din acest considerent s-a luat decizia de a crea un grup de lucru cu reprezentanți din cadrul mai multor ministere, dar și reprezentanți ai asociațiilor de fermieri.
Ulterior, întâlnirea care a avut loc între fermierii care protestează în centrul capitalei și autorități nu s-a soldat cu o decizie clară privind modul în care vor fi susținuți producătorii agricoli. Conducerea Asociației Forța Fermierilor anunță că urmează să fie constituită o comisie specială, iar răspunsurile definitive ale autorităților vor fi anunțate luni, 27 noiembrie.
Citește și: Fermierii revin joi în PMAN. Cum a decurs întâlnirea cu Bolea
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!