Pe 15 octombrie este sărbătorită Ziua Internațională a Femeilor din Mediul Rural. Această zi este un prilej de a recunoaște și celebra eforturile neobosite ale femeilor din agricultură, care reprezintă coloana vertebrală a comunităților noastre rurale.
În acest context, AGROEXPERT a făcut o selecție a articolelor despre istoriile de succes a femeilor, pentru a aduce un omagiu tuturor producătoarelor care contribuie la dezvoltarea durabilă a agriculturii.
Foto | Profesoara care dezvoltă cu succes o afacere cu flori
De dimineață este profesoară la gimnaziul din sat, iar după amiază – antreprenoarea care gestionează o afacere cu flori. Este vorba despre Ana Koroli-Pavlova din satul Dezghingea, raionul Comrat. Femeia combină aceste două ipostaze de mai bine de șapte ani, iar de o jumătate de an zice că o face cu mai mult succes.
Afacere parfumată: O antreprenoare cultivă plante aromatice ecologice
Învățătoare de profesie, Liliana Gheorghiță a fost dintotdeauna o amatoare a produselor ecologice, în special a ceaiurilor, condimentelor și ierburilor aromatice. Acum doi ani, antreprenoarea a decis să valorifice un teren de jumătate de hectar pe care îl deține în orașul Biruința, raionul Sîngerei și să cultive acolo plante medicinale.
Afacerea de la Drăgușeni „cu miez” de eficiență energetică
Stela Bucur, antreprenoare din satul Drăgușeni, raionul Hîncești, a lansat în 2011 o afacere în domeniul procesării miezului de nuci și migdale. Afacerea este una de familie. Soții Bucur achiziționează materia primă de la producătorii autohtoni din toată țara, pe care o procesează, ambalează, iar în final vând produsele angro.
De la o vacă, la o fermă de succes: Povestea afacerii familiei Pavlov
Elena Pavlov din satul Zăicanii Vechi, raionul Telenești deține o fermă cu 50 de vaci de lapte, iar pe terenurile agricole cultivă lucernă și porumb pentru nutreț. Acum 15 ani, soții Pavlov din satul Zăicanii Vechi, raionul Telenești, au cumpărat o vacă pentru a-și putea întreține familia. Atunci când aveau produse lactate în surplus, Elena Pavlov le vindea la piață, unde viitoarea antreprenoare a început să-și facă primii clienți.
Foto | Afacere dulce: Ludmila Castraveț produce pistil din fructe
Ludmila Castraveț a fost printre primele producătoare de pistil de fructe din Republica Moldova, activând de peste 8 ani în acest domeniu. Antreprenoarei i-a fost greu la început, fiindcă atunci piața nu era pregătită pentru deserturi naturale și neobișnuite.
Gala Femeilor în Agricultură: Producătoarele din RM au fost apreciate
Fermierele din Republica Moldova au fost premiate în cadrul celei de-a treia ediții a Galei Femeilor în Agricultură. Evenimentul, organizat de către PRIAevents, s-a desfășurat la Chișinău și a adunat producătoare din diverse regiuni ale țării care au înregistrat succese.
Menționăm că, prima Zi Internațională a Femeilor din Mediul Rural a fost celebrată la 15 octombrie 2008. Instituită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) prin Rezoluția 62/136 din 18 decembrie 2007.