Creditul Agricol de Urgență este accesibil producătorilor micro și mici de cereale din data de 1 martie. Cu o valoare totală de 500 de mii de lei și cu o garanție din partea statului de 90%, creditul poate fi accesat pentru cheltuieli circulante de către agricultorii micro și mici care cresc cereale, inclusiv de către cei a căror credite sunt plasate în categoria substandard, conform prevederilor Băncii Naționale a Moldovei (BNM).
Creditul se consideră substandard în cazul în care banca are certitudinea privind deservirea și rambursarea activului, însă există un risc mai mare de pierderi decât în mod obișnuit și persistă, cel puțin, unul din următorii factori:
- Situația financiară a contrapărții se înrăutățește;
- Garanția (dacă aceasta există) este insuficientă sau se înrăutățește;
- banca nu a primit informații actualizate suficiente privind situația financiară a contrapărţii (cel puțin trimestrial), a persoanei care constituie o garanție personală, sursele de rambursare a datoriilor, justificarea utilizării creditului conform scopului expus în contractul de credit, precum și alte documente aferente activității contrapărţii;
- activul este utilizat în alte scopuri decât cele prevăzute în contract;
- fluxurile mijloacelor bănești ale contrapărţii/persoanei care constituie o garanție personală (fidejusiune) sunt estimate a fi insuficiente pentru executarea regulată a obligațiunilor/executarea garanției;
- recuperarea plăților se face cu întârziere de la 91 până la 180 de zile;
- alţi factori similari care constituie motive pentru clasificarea activului ca substandard.
Pentru a beneficia de acest credit, agricultorii trebuie să se adreseze băncilor comerciale, unde solicitările lor vor fi evaluate conform procedurilor individuale ale băncii. Solicitarea garanției de stat se realizează, la fel, prin intermediul băncilor.
Recomandăm și: Noul mecanism de sprijin pentru fermieri: Cum îi va ajuta
Amintim că, în timp ce agricultorii din sud continuau să protesteze, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a anunțat că în Republica Moldova va fi creat un Consiliu alcătuit din fermieri din diferite regiuni și domenii ale agriculturii.
Află și: MAIA promite că va rezolva problemele fermierilor. Ce soluții propune
Fermierii care protestează pe mai multe drumuri naționale și în zona Vămii Leușeni au discutat cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, pe 23 februarie.
Citește și: Bolea, după discuția cu fermierii: Am trecut eficient peste toate propunerile