Pe 4 iunie, pe întreg teritoriul Republicii Moldova, au fost înregistrate ploi puternice cu descărcări electrice. Astfel, au fost lansate 495 de rachete antigrindină și au fost prelucrați 54 de nori cu pericol de grindină. Despre aceasta anunță Serviciul Antigrindină.
„Începând cu ora 15:43 până la ora 22:53, Serviciul Antigrindină a efectuat operațiuni de influențe active asupra norilor cu pericol de grindină”, au precizat specialiștii.
În acest proces au fost implicate unitățile speciale din Edineț, Soroca, Sîngerei, Cornești și Călărași.
Precizăm că, pe parcursul sezonului de protecție antigrindină 2024, au fost lansate în total 1.328 de rachete antigrindină.
În prezent, Serviciul Special are în stoc 4.200 de rachete antigrindină, ceea ce asigură fiecare punct rachetar, în medie, cu câte 32 de rachete, atât de rază scurtă, cât și de rază lungă de acțiune.
Din cele circa 3 milioane de hectare de terenuri agricole din Republica Moldova, doar 1.665.000 ha sau 55% sunt protejate de fenomenele meteo extreme prin intermediul a 12 unități speciale ale Serviciului Antigrindină, care dispun de 132 de puncte rachetare.
Totodată, instituția informează că Serviciul Special nu are dreptul de lansare a rachetelor antigrindină în zona frontierei de stat, deasupra localităților cu o populație mai mare de zece mii de locuitori, precum și în cazurile restricției aviatice.
Amintim că, meteorologii au emis cod galben de instabilitate atmosferică în toată țara. Alerta a fost în vigoare până pe 5 iunie, ora 2:00. Potrivit SHS, s-au prevăzut descărcări electrice cu ploi de scurtă durată, izolat averse puternice cu grindină (15-45 de litri/metru pătrat).
În seara zilei de 4 iunie, mai multe localități din țară au fost afectate de ploi cu grindină. Printre zonele unde a plouat cu grindină se numără raioanele Nisporeni, Orhei și Strășeni.
Recomandăm și: Foto | Grindina a făcut stricăciuni în mai multe localități
Anterior, meteorologii au informat că în perioada 3 - 9 iunie, temperaturile vor fi ridicate, cu maxime de până la +33 de grade Celsius. Totodată, în această săptămână sunt așteptate averse cu descărcări electrice.
Citește și: Val de căldură în R. Moldova! Ce ne așteaptă în următoarele zile
În luna iunie, pe teritoriul Republicii Moldova se prevăd cantități de precipitații apropiate de mediile anuale. Informațiile se conțin în perspectiva meteorologică publicată de către Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS).
Află și: Ce temperaturi și precipitații se prevăd în iunie
Anterior, a plouat cu grindină și în Hîncești.
Citește și: Foto | A plouat cu grindină în Hîncești. Gheața, cât bobul de mazăre
Agricultorii sunt îndemnați să se adreseze Direcțiilor agricole raionale în termen de 24 de ore de la declanșarea situației excepționale.
În baza solicitării, va fi convocată Comisia pentru Situații Excepționale locală, care va evalua gradul de afectare a culturilor și va coordona măsurile de sprijin necesare. Acest demers este crucial pentru a obține o evaluare exactă a pagubelor și pentru a interveni prompt cu măsuri de suport.
Iată cum se eliberează avizele de Forță Majoră și ce acte trebuie să prezinte fermierii