Ședința Comisiei privind rezolvarea revendicărilor agricultorilor-protestatari a fost amânată pentru date de 1 martie. Într-o declarație de presă, Asociația Forța fermierilor regretă decizia luată de către Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.
„Pentru fermierii decapitalizați fiecare zi contează. Totodată, suntem indignați de abordare în zeflemea din partea ministrului agriculturii a subiectului demersului către UE în privința acordării sprijinului financiar de urgență pentru fermierii micro, mici și mijlocii din Republica Moldova. Întocmirea adresării respective a fost convenită încă vineri, 23 februarie, și domnul ministru a avut timp berechet pentru elaborarea acestui document. Posibil pentru cineva situația în sectorul agrar este de râs, însă pentru marea majoritatea agricultorilor aceasta este de plâns”, se arată în nota emisă de asociație.
Totodată, agriculturii susțin că delegația asociației urmează să se deplaseze săptămâna viitoare la Bruxelles pentru prezentarea minuțioasă a problemelor grave, cu care se confruntă sectorul agrar în contextul multiplelor crize, care au cuprins concomitent ramura în perioada 2022-2023.
În acest context, reprezentanții Forței Fermierilor subliniază că demersul autorităților abilitate către Uniune Europeană ar avea importanță și mai mare.
„Organizația noastră cheamă ministerul agriculturii la compartimentul responsabil în cadrul dialogului cu reprezentanții fermierilor, care și în situația financiară catastrofală au dat dovadă de abordare constructivă.și au venit cu propuneri reale și argumentate”, se mai arată în comunicat.
Fermierii au retras utilajele agricole pentru a se concentra pe lucrări urgente, dar afirmă că nemulțumirea lor nu va înceta până când soluțiile de sprijin pentru ei nu vor fi puse în aplicare.
Amintim că, în timp ce agricultorii din sud continuau să protesteze, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a anunțat că în Republica Moldova va fi creat un Consiliu alcătuit din fermieri din diferite regiuni și domenii ale agriculturii.
Află și: MAIA promite că va rezolva problemele fermierilor. Ce soluții propune
Fermierii care protestează pe mai multe drumuri naționale și în zona Vămii Leușeni au discutat cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, pe 23 februarie.
Citește și: Bolea, după discuția cu fermierii: Am trecut eficient peste toate propunerile
Prima ședință a comisiei a avut loc pe 27 februarie, unde s-a discutat despre noul mecanism de creditare. Potrivit fermierilor, se propune acordarea de credite garantate pentru toate domeniile, nu doar pentru cereale. În schimb, nu a fost dezbătută problema motorinei românești care întârzie de apară.
Recomandăm și: Fermierii cer schimbări. Ce presupune noul mecanism de creditare garantată