В Молдове

Fermierii cer schimbări: Ce presupune noul mecanism de creditare garantată

Автор: AgroExpert
Ce presupune noul mecanism de creditare garantată  - agroexpert.md

Agricultorii protestatari au participat la prima ședință a Comisiei pentru problemele producătorilor de cereale și oleaginoase unde s-a discutat despre noul mecanism de creditare. Potrivit fermierilor, se propune acordarea de credite garantate pentru toate domeniile, nu doar pentru cereale. În schimb, nu a fost dezbătută problema motorinei românești care întârzie de apară.

„Plafonul maxim pentru aceste credite este de 2 milioane de lei, iar perioada de creditare variază între 3 și 5 ani, cu un an de grație. Aceste credite garantate urmează să fie acordate fermierilor micro și mici”, susțin fermierii.

Implementarea acestui mecanism este programată să înceapă din 15 martie. Fermierii și autoritățile au convenit că miercuri, 28 februarie, Oficiul pentru Dezvoltare și Asistență (ODA), va prezenta acest produs în forma sa finală atât agricultorilor, cât și băncilor.

Totodată, Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, va transmite o scrisoare către Uniunea Europeană, solicitând ajutor de urgență pentru fermieri. Tot miercuri se așteaptă un răspuns din partea Ministerului Finanțelor cu privire la compensații și rambursarea necondiționată a TVA-ului.

Amintim că, în timp ce agricultorii din sud continuau să protesteze, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a anunțat că în Republica Moldova va fi creat un Consiliu alcătuit din fermieri din diferite regiuni și domenii ale agriculturii.

Află și: MAIA promite că va rezolva problemele fermierilor. Ce soluții propune

Fermierii care protestează pe mai multe drumuri naționale și în zona Vămii Leușeni au discutat cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, pe 23 februarie.

Citește și: Bolea, după discuția cu fermierii: Am trecut eficient peste toate propunerile

 

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!