В Молдове

Distribuirea motorinei din România: Ce acte trebuie să prezinte fermierii

Автор: AgroExpert
Distribuirea motorinei din România: Ce acte trebuie să prezinte fermierii

Prima garnitură de tren cu 26 de vagoane-cisterne ce constituie 336 de tone de motorină din partea României a fost recepționată la data de 29 martie. Luni, 1 aprilie au avut loc măsurările denso-volumetrice și prelevarea probelor de laborator privind determinarea indicilor calitativi.

Agenția Rezerve Materiale informează că urmează inițierea procedurii de distribuire către beneficiarii finali. Informarea beneficiarilor va fi efectuată prin intermediul Agenției de Intervenții și Plăți pentru Agricultură, Consiliile raionale (Direcțiile agricole) și pe pagina oficială a ARM.

Agenția Rezerve Materiale informează în acest sens că, pentru recepționarea motorinei, beneficiarii urmează să prezinte următoarele acte:

  • buletinul de identitate a beneficiarului(copie autentificată);
  • copia autentificată a extrasului/certificatului de înregistrare a întreprinderii/gospodăriei țărănești(beneficiarii care și-au modificat forma organizatorică, vor prezenta o copie autentificată a extrasului cu indicarea IDNO nou atribuit);
  • ștampila autorizată.

În cazul delegării împuternicirilor unui terț pentru recepționarea motorinei, vor fi acceptate două opțiuni (cu delegație sau procură):

✔ cu delegație:

  • buletinul de identitate a reprezentantului beneficiarului(copia autentificată);
  • delegația(formular tipizat M-2, aprobat de Ministerul Finanțelor), eliberată de beneficiar pe numele reprezentantului său (terț);
  • copia autentificată a extrasului/certificatului de înregistrare a întreprinderii/gospodăriei țărănești(beneficiarii care și-au modificat forma organizatorică, vor prezenta o copie autentificată a extrasului cu indicarea IDNO, nou atribuit).

✔ cu procură:

  • buletinul de identitate a reprezentantului beneficiarului(copia autentificată);
  • procura în original, prin care beneficiarul încredințează recepționarea bunului și aplicarea ștampilei(întreprinderii) pe factura fiscală și actul de primire-predare;
  • copia autentificată a extrasului/certificatului de înregistrare a întreprinderii/gospodăriei țărănești(beneficiarii care și-au modificat forma organizatorică, vor prezenta o copie autentificată a extrasului cu indicarea IDNO nou atribuit);
  • ștampila autorizată a beneficiarului.

În scopul eliberării operative, transportării şi minimalizării cheltuielilor de transportare a motorinei, se va accepta cooperarea teritorială a mai multor beneficiari și recepționarea motorinei în autocisterne calibrate de volume mari (prin coordonarea preventivă cu ARM, pentru a nu crea dificultăți la recepționare de la punctul de eliberare).

Amintim că, în noiembrie 2022, România a anunțat despre oferirea unui ajutor material sub formă de 4 mii de tone de motorină pentru fermierii moldoveni afectați de secetă. De atunci, autoritățile de la Chișinău au anunțat că au întreprins mai multe măsuri pentru a aduce motorina în R.Moldova, dar fără succes. Mai exact, autoritățile organizau licitații pentru contractarea unei companii care ar avea posibilitatea de a depozita motorina, însă petroliștii nu se grăbeau să participe la concurs.

În acest sens, după 16 luni de la anunțul făcut de autoritățile române, motorina, în sfârșit, ajunge la fermierii moldoveni.

Subiectul motorinei din România care trebuia să ajungă la agricultorii moldoveni a luat amploare după ce prim-ministrul Dorin Recean a declarat într-o emisiune că motorina română a ajuns la producătorii de cereale. De cealaltă parte, reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor” spun că nu au primit motorina promisă.

Citește și: A ajuns sau nu motorina din România la fermieri? Declarațiile Executivului vs Forței Fermierilor

„Și eu și ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, am avut zeci de întâlniri cu acești producători de cereale și am convenit încă în luna august că trebuie să ne de-a o listă de fermieri care au vulnerabilități pentru ca să țintim cui acordăm banii. Această listă nici astăzi nu este oferită. Totodată, Guvernul României a alocat aproximativ 4 mii de tone de motorină și iarăși au mers la acești producători de cereale”, a susținut Dorin Recean în cadrul emisiunii.

Ulterior, Forța Fermierilor a emis o declarație în care a respins afirmațiile prim-ministrului. Potrivit Asociației, agricultorii nu au primit motorina promisă și nu cunosc când o vor primi.

„Regretăm enorm că prim-ministru a spus public ieri două lucruri false. Motorina acordată ca ajutor frățesc din partea României după apelul nostru la doamna Sandu, încă în noiembrie 2022, până în ziua de azi nu a ajuns la agricultori și nu se cunoaște când se va întâmpla acest lucru. Problema respectivă a fost abordată și la ultima întâlnire la Președinție”, se arată în reacția Asociației.

Recomandăm și: Fermierii cer de la Guvern clarificări privind acordarea motorinei din România

Reprezentanții Guvernului încă nu au venit cu o explicație în legătură cu distribuția motorinei din România către fermieri. Asta deși au fost contactați de mai multe ori de către AGROEXPERT.

Află și: Unde este motorina din România? Guvernul tărăgănează explicațiile

Asociația Forța Fermierilor s-a arătat nemulțumită de faptul că motorina încă nu a ajuns la agricultori, în ciuda dosarelor depuse la AIPA de peste 1.500 de fermieri afectați de seceta din 2022. Aceasta a descris situația ca fiind „ridicolă”.

Citește și: Motorina română întârzie să ajungă. Forța Fermierilor: „Situația este ridicolă”

Ulterior, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a emis un comunicat în care precizează că Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a recepționat 1.546 de cereri cu privire la solicitarea ajutorului umanitar extern acordat de către România. 

Din totalul dosarelor depuse, 56 au fost respinse deoarece nu au întrunit criteriile de eligibilitate stabilite conform cadrului normativ. Astfel, la 1.490 de fermieri li se va atribui motorina - ajutor umanitar

Te-ar putea interesa și: MAIA: 1.490 de agricultori vor primi motorina acordată de România

În acest context, Agenția Rezerve Materiale se confruntă cu obstacole în găsirea unui ofertant pentru depozitarea celor 4.000 de tone de motorină din România. După două licitații publice anulate din lipsa de ofertanți, Agenția a inițiat trei proceduri de negocieri directe, dintre care două au eșuat.

„La 18 septembrie și repetat la 4 octombrie, curent, Agenția Rezerve Materiale a desfășurat două proceduri de licitații publice privind achiziționarea serviciilor de recepționare, depozitare și păstrare a 4000 tone de motorină, prin intermediul platformei „Achiziții.md”, care au fost anulate din motivul lipsei de ofertanți”, se arată în comunicatul emis de Agenția Rezerve Materiale.

Află și: Autoritățile nu au unde depozita motorina din România

Amintim că, ulterior, Guvernul a aprobat decizia de a aloca, din Fondul de rezervă al Guvernului, un milion de lei Agenției Rezerve Materiale din subordinea Ministerului Afacerilor Interne pentru cheltuielile care vizează serviciile de broker vamal, de recepționare, de evaluare a cantității și a calității, de depozitare, păstrare, descărcare, încărcare și eliberare a motorinei.

Recomandăm și: Autoritățile susțin că în cel mai scurt timp motorina română va ajunge la fermieri

În ciuda dosarelor depuse de fermieri la AIPA și a banilor alocați Agenției Rezerve Materiale pentru recepționarea motorinei române, aceasta întârzie să ajungă la destinație. În acest context, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a dat asigurări că Republica Moldova este pregătită să recepționeze dieselul. 

„Din raportările făcute de șeful Agenției Rezerve Materiale, Republica Moldova este practic pregătită pentru recepționare”, a declarat Bolea.

Citește și: Ce se întâmplă cu motorina română promisă fermierilor? Răspunsul MAIA

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!