В Молдове

Forța Fermierilor cere acțiuni concrete pentru sprijinirea agricultorilor în dificultate

Автор: AgroExpert
Forța Fermierilor sprijinirea agricultorilor - agroexpert.md

Asociația Forța Fermierilor se arată nemulțumită de activitatea Comisiei speciale pentru analiza problemelor agricultorilor. Astfel, reprezentanții organizației vor aborda mâine, 12 ianuarie, problema eficienței Comisiei, în contextul lipsei competențelor juridice ale acesteia. Totodată, vor solicita un plan de acțiuni țintite pentru ajutorul fiecărui agricultor, care a fost inclus în listă. Despre aceasta susține directorul executiv al Asociației „Forța Fermirilor”, Alexandr Slusari.

De asemenea, reprezentanții vor cere explicații în privința transmiterii listei agricultorilor cu datoriile la toate băncile, organizațiile de microfinanțare și furnizori de inputuri.

„Informația confidențială cu restanțele individuale ale agricultorilor a ajuns la mai multe instituții financiare de creditare si la companiile, care aprovizionează agricultura cu resurse necesare producerii. Acest lucru a înrăutățit și mai mult starea fermierilor, incluși în lista”, precizează Slusari.

La fel, potrivit declarațiilor, Forța Fermierilor intenționează să discute problema eliberării certificatelor de la Hidrometeo, care sunt necesare la eliberarea avizelor ce confirmă situația de forța majoră pentru fermierii, care au acte de secetă.

„Instituția respectivă cere câteva mii lei pentru fiecare certificat. Aceste cheltuieli sunt insuportabile pentru mai mulți agricultori, care se află în incapacitate de plată”, mai specifică directorul executiv al Asociație, Alexandr Slusari.

Precizăm că, anterior, Asociația Forța Fermierilor a susținut că, comisia specială pentru analiza problemelor datoriilor agricultorilor, creată de către Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), deocamdată nu este funcțională.

Citește și: Agricultorii sunt dezamăgiți de activitatea Comisiei pentru analiza problemelor

Totodată, Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Comisia pentru analiza problemelor invocate de către fermieri se va întruni într-o nouă ședință vineri, 12 ianuarie, și sunt invitați să participe și creditorii cu rapoarte preliminare.

Află și: MAIA a setat data pentru Comisia care analizează problemele fermierilor

Ulterior, directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la decizia Ministerului Agriculturii privind activitatea Comisiei care analizează problemele fermierilor, care ar putea agrava situația financiară a celor aflați în dificultate.

Te-ar putea interesa și: Slusari critică decizia MAIA de a transmite datele fermierilor către toți creditorii

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!