В Молдове

Fructele moldovenești sunt tot mai solicitate pe piața din UE

Автор: AgroExpert
Fructele moldovenești sunt tot mai solicitate pe piața din UE - agroexpert.md

În prezent, peste 65% din exporturile moldovenești merg spre Uniunea Europeană. Mai mult, datorită măsurilor de liberalizare a comerțului cu UE, exportul de anumite produse a atins cifre impresionante.

„Comerțul nostru s-a reorientat la 180 de grade. De la piața rusă spre cea europeană. Și asta e admirabil”, susține ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, într-o postare pe Facebook.

Exportul de cireșe către țările UE a crescut de la 140 de mii de dolari în 2021 la 7,2 milioane de dolari în 2023.

Totodată, livrările de mere au crescut de la 400 de mii de dolari, la 7 milioane de dolari, iar cele de prune de la 14 milioane de dolari, la 33 de milioane de dolari.

Mai mult, exporturile de struguri au înregistrat creșteri. Acestea au evoluat de la 12,6 milioane de dolari, la 36,2 milioane de dolari.

În 2023, agricultorii moldoveni au făcut afaceri în sumă de 89,5 milioane de dolari. De 3,5 ori mai mult. Și asta doar în 3 ani.

„Progresul se vede cu ochiul liber. Demonstrăm că suntem competitivi și avem produse de o calitate înaltă”, a adăugat Alaiba.

Amintim că, Parlamentul European a votat decizia de a prelungi cu un an măsura de liberalizare a comerțului dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova.

Află și: 7 produse moldovenești vor continua să ajungă în UE, fără taxe de import

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!