В Молдове

Gripa aviară se extinde: Câte focare au fost depistate în ultima săptămână

Автор: AgroExpert
gripa aviară ANSA - agroexpert.md

Pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate două focare de gripă aviară la fauna sălbatică și cinci focare la păsări domestice, în perioada 26 ianuarie - 2 februarie. Despre aceasta anunță Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

ANSA a depistat un focar de gripă aviară la fauna sălbatică în municipiul Chișinău și un focar în satul Slobozia Mare, raionul Cahul.

Tot în această perioadă au fost înregistrate cinci focare de gripă aviară la păsările domestice: un focar în s. Cosăuți, raionul Soroca, un focar în s. Oxentea, raionul Dubăsari, un focar în s. Recea, raionul  Strășeni și 2 focare în raionul Florești, s. Gura Căinarului și s. Lunga.

„Au fost instituite zone de protecție de 3 km și zone de supraveghere de 10 km, unde medicii veterinari desfășoară recensământul exploatațiilor de animale și evaluarea stării de sănătate a efectivelor de păsări”, precizează ANSA.

În acest context, potrivit Agenției, au fost întrunite în regim de urgență, Comisiile Antipiezootice Excepționale care au aprobat Planuri de măsuri pentru combaterea și eradicarea focarului de influență aviară, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 939 din 04.08.2008 pentru aprobarea normei sanitar-veterinare privind măsurile de supraveghere, control și combatere a gripei aviare, privind Planul de contingență și Manualul operațional pentru controlul influenței aviare.

Menționăm că, în perioada 16 decembrie – 2 februarie s-au înregistrat 71 de focare de gripă aviară înalt patogenă atât la fauna sălbatică, cât și în exploatațiile nonprofesionale. Au fost raportate 37 de focare în anul 2023 (13 fiind la păsări domestice și 24 la păsări din fauna sălbatică) și 34 de focare de la începutul anului 2024, dintre care 27 fiind la păsări domestice și 7 la păsări sălbatice.

„25 de focare de gripă aviară au fost deja eradicate și alte 4 focare sunt în fază avansată de eradicare, urmând a fi închise în scurt timp”, anunță ANSA.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor îndeamnă deținătorii și crescătorii de păsări să țină păsările în interiorul curților și la observarea semnelor clinice, să anunțe imediat personalul veterinar.

Citește și: Recomandările ANSA privind prevenirea apariției gripei aviare

Amintim că, pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate 5 focare de gripă aviară și un focar de rabie la pisică, în perioada 19 - 26 ianuarie.

Anterior, pe teritoriul Republicii Moldova a fost înregistrat un focar de gripă aviară la fauna sălbatică, în special lebede și un focar de rabie la câine. Despre aceasta a anunțat Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

Află și: Focar de gripă aviară și de rabie, depistat în R. Moldova

Instituția Publică Centrul Republican de Diagnostic Veterinar a confirmat gripa aviară la fauna sălbatică în localitatea Cubolta, raionul Sîngerei, pe 16 decembrie.

Ulterior, 65 de lebede au fost găsite moarte pe râul Răut, în sectorul Lunga – Băhrinești, din raionul Florești. Potrivit specialiștilor, gripa aviară ar putea fi cauza acestei tragedii. 

Te-ar putea interesa și: 65 de lebede au fost găsite moarte pe râul Răut. Ce spun specialiștii

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!