В Молдове

În 2024 se așteaptă o producție de grâu de până la 1,5 milioane de tone

Автор: Fiodorov Ilinca
În 2024 se așteaptă o producție de grâu de până la 1,5 milioane de tone - agroexpert.md

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a prezentat situația actuală și prognozele pentru producția de grâu din Republica Moldova pentru anul curent. Conform datelor furnizate de Biroul Național de Statistică (BNS), în acest an au fost însămânțate aproximativ 320.000 de hectare cu grâu, cu 20.000 de hectare mai puțin decât anul trecut.

Bolea a menționat că starea culturilor, evaluată în luna februarie și inclusiv în luna iunie, a fost considerată satisfăcătoare în majoritatea raioanelor, cu câteva excepții. Producția de grâu estimată variază între 3,5 și 4,2 tone pe hectar, însă aceasta poate fi influențată de numeroși factori, printre care metodele de prelucrare a solului, utilizarea îngrășămintelor, calitatea semințelor și nivelul precipitațiilor.

„Se așteaptă o producție totală de grâu între 1,4 și 1,5 milioane de tone la nivel național,” a declarat ministrul.

Bolea a subliniat că Republica Moldova consumă intern aproximativ 350.000 de tone de grâu anual care sunt procesate pentru obținerea făinii pentru consumul cetățenilor. Aproximativ 70.000 de tone sunt utilizate de agricultori ca material semincer, iar 180-185.000 de tone sunt destinate hrănirii animalelor. Restul producției, în jur de 1 milion de tone, este exportată.

„Aceste date reflectă capacitatea Republicii Moldova de a produce și exporta grâu, asigurând atât nevoile interne, cât și contribuind la piața internațională,” a concluzionat Bolea.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!