В Молдове

Licențierea importului de cereale: Guvernul a recepționat apelul fermierilor

Автор: Lidia Danila
Licențierea importului de cereale: Guvernul a recepționat apelul fermierilor - agroexpert.md

Autoritățile au recepționat solicitarea Asociației Forța Fermierilor, de a discuta cu premierul Dorin Recean și cu membrii Comisiei Parlamentare pentru Agricultură privind prelungirea perioadei de licențiere a cerealelor și oleaginoaselor. Despre aceasta a declarat pentru AGROEXPERT, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.

„Guvernul amintește că platforma constantă de discuții aparține Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), care a pregătit în anticipare un set de măsuri. MAIA cred că în scurt timp va veni cu alte precizări”, precizează Daniel Vodă.

Amintim că, fermierii se arată nemulțumiți de faptul că autoritățile nu au prelungit măsurile de control prin licențiere a importului cerealelor și semințelor oleaginoase din Ucraina.

„În cazul ignorării acestui apel de către Guvern și Parlament în scopul găsirii cât mai rapid a unei soluții pentru protejarea agricultorilor locali de concurența neloială din Ucraina, ne rezervăm dreptul constituțional la proteste masive”, anunță fermierii.

Citește și: Urmează proteste? Fermierii, nemulțumiți de liberalizarea importului de cereale

Totuși, potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) prelungirea perioadei de licențiere a importului de cereale și oleaginoase nu este posibilă, deoarece a atins termenul-limită.

„Reglementarea prin licențiere poate fi realizată pe un termen de cel mult 3 luni, care poate fi prelungit o singură dată cu cel mult încă 3 luni. Prin urmare, perioada  pentru care a putut fi aplicată licențierea importului de cereale și oleaginoase a atins termenul-limită”, explică reprezentanții instituției.

Recomandăm și: Liber la importul de cereale: Comisia de licențiere își încheie activitatea

Precizăm că, activitatea Comisiei de licențiere a importului de cereale și oleaginoase care a funcționat în baza Legii nr. 160/2011, își finalizează activitatea pe 26 iunie.

Amintim că, măsura de licențiere a fost introdusă pentru prima dată la 11 octombrie 2023 și a fost funcțională în perioada stării de urgență (până pe 31 decembrie 2023). Următoarea decizie de menținere a acestei măsuri a fost luată pe 5 ianuarie 2024 și extinsă pe 8 aprilie, cu termen-limită până pe 26 iunie curent.

Te-ar putea interesa și: S-au importat sau nu cereale? MAIA prezintă doar numărul de solicitări

În toată această perioadă, în total, au fost acordate 12 licențe pentru importul a circa 69.5 mii tone de semințe de floarea-soarelui, dintre care 1200 tone au fost solicitate pentru industria de cofetărie din soiuri care nu se cultivă în Republica Moldova și circa 44 de tone sunt de porumb pentru pop-corn, din soiuri și hibrizi care nu se cultivă în țară.

Află și: Care companii au obținut licențe pentru importul de floarea-soarelui

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!