Ploile torențiale cu grindină din ultimele zile au afectat mai multe culturi agricole și livezi. Despre aceasta informează Inspectoratul Generale pentru Situații de Urgență (IGSU).
Cele mai multe pagube în perioada 30 mai – 04 iunie au fost înregistrate în raionale Briceni, Nisporeni, Anenii Noi, Ungheni, Strășeni, dar și UTA Găgăuzia.
Precipitațiile abundente au distrus circa 14 hectare de livezi în satul Mărcăuți, raionul Briceni și 11 hectare de viță-de-vie în localitatea Frăsinești, raionul Ungheni.
Mai mult, intemperiile au generat prejudicii considerabile și în localitatea Cioc-Maidan, UTA Găgăuzia. Aici, grindina a distrus circa 200 de hectare de culturi de grâu, 50 de hectare de livezi, 100 de hectare de floarea soarelui, 190 de hectare de orz, dar și 82 de hectare de mazăre.
Totodată, pagube au fost înregistrate și în centrul țării, unde condițiilor meteorologice nefavorabile au afectat circa 10 ha de livezi, 13 ha de floarea soarelui și 3 ha de bostănării în raionul Strășeni, dar și circa 12 ha de livezi în satul Ghelăuza din același raion. În satul Cobusca Nouă, raionul Anenii Noi ploile torențiale cu grindină, au afectate circa 73 ha de culturi de porumb.
Potrivit IGSU, ploile abundente și grindina au adus prejudicii materiale și în raionul Nisporeni, localitatea Grozești, fiind deteriorate acoperișurile a circa 250 de case de locuit.
Precizăm că, Comisiile pentru situații excepționale raionale urmează să estimeze suma prejudiciilor materiale.
Amintim că, meteorologii au emis cod galben de instabilitate atmosferică în toată țara. Potrivit SHS, s-au prevăzut descărcări electrice cu ploi de scurtă durată, izolat averse puternice cu grindină (15-45 de litri/metru pătrat).
În seara zilei de 4 iunie, mai multe localități din țară au fost afectate de ploi cu grindină. Printre zonele unde a plouat cu grindină se numără raioanele Nisporeni, Orhei și Strășeni.
Recomandăm și: Foto | Grindina a făcut stricăciuni în mai multe localități
Anterior, meteorologii au informat că în perioada 3 - 9 iunie, temperaturile vor fi ridicate, cu maxime de până la +33 de grade Celsius. Totodată, în această săptămână sunt așteptate averse cu descărcări electrice.
Citește și: Val de căldură în R. Moldova! Ce ne așteaptă în următoarele zile
În luna iunie, pe teritoriul Republicii Moldova se prevăd cantități de precipitații apropiate de mediile anuale. Informațiile se conțin în perspectiva meteorologică publicată de către Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS).
Află și: Ce temperaturi și precipitații se prevăd în iunie
Anterior, a plouat cu grindină și în Hîncești.
Citește și: Foto | A plouat cu grindină în Hîncești. Gheața, cât bobul de mazăre
Agricultorii sunt îndemnați să se adreseze Direcțiilor agricole raionale în termen de 24 de ore de la declanșarea situației excepționale.
În baza solicitării, va fi convocată Comisia pentru Situații Excepționale locală, care va evalua gradul de afectare a culturilor și va coordona măsurile de sprijin necesare. Acest demers este crucial pentru a obține o evaluare exactă a pagubelor și pentru a interveni prompt cu măsuri de suport.
Iată cum se eliberează avizele de Forță Majoră și ce acte trebuie să prezinte fermierii