An de an, circa 1700 ha de terenuri agricole, amplasate în lunca Prutului, sunt inundate, ne-a comunicat Vasile Raru șeful Secției agricultură relații funciare și cadastru, din cadrul Consiliului Raional Cahul. Și acest lucru se întâmplă deoarece stațiile de pompare a apei nu funcționează din cauza datoriilor pe care le-au acumulat pentru energia electrică.
„Din cauza datoriilor acumulate pentru energia electrică și a penalităților „Stațiunii Tehnologice de Irigare Cahul” către Premier Energy, anual, sunt inundate terenuri agricole, mai cu seamă din lipsa canalelor de colectare şi de scurgere a apelor pluviale. Deși întreprindem lucrări de curățare a acestora, oricum apa se acumulează și mari succese nu avem. Anul trecut, din sursele proprii ale agricultorilor, la Crihana au fost curățati 20km. Tot anul trecut, Consiliul Raional Cahul a alocat 250 de mii de lei, pentru lucrările de curățare a acestor canale în localitatea Roșu. Iar în acest an, din sursele proprii ale agricultorilor, sunt curățați încă 2 km, dar până nu v-a fi soluționată problema achitării datoriilor către furnizor, ca să conecteze stațiunile de irigare la energia electrică, nu vom putea face față. Cel puțin o dată în an, vrem noi sau nu, trebuie să facem desecarea. Am solicitat autorităților să ia în calcul posibilitatea achitării datoriilor la moment, de asemenea am solicitat să fie identificate surse financiare în sumă de 50 de mii de lei pentru a putea pompa apa, și a nu genera alte datorii, însă, nu am primit un răspuns pozitiv”a menționat Vasile Raru.
De cealată parte, Vasile Șarban, secretar de stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, a explicat de ce soluționarea problemelor fermierilor este în mâinile proprii.
„Stațiunea Tehnologică de Irigare Cahul” este o îndreprindere de stat. Începând cu anul 2019 toate întreprinderile de stat au trecut în gestiunea Agenției Proprietății Publice. Întreprinderea respectivă se află în proces de insolvabilitate, în baza unei datorii de aproximativ 260 de mii de lei. Producătorii agricoli au venit cu solicitarea ca Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare sau Statul să acopere datoria respectivă. Conform legislației în vigoare, statul nu poate să intervină deoarece la „Stațiunea Tehnologică de Irigare Cahul” este numit un administrator. Ar exista o posibilitate, Legea 171/2010 cu privire la crearea și funcționarea asociațiilor utilizatorilor de apă pentru irigare, prin care agenții economici care sunt în raza de activitate a acestei stațiuni, trebuie să creeze o asociație, iar Statul prin intermediul APP, ar putea să le transmită în gestiune gratuită toată infrastructura existentă, fără datorie. Deocamdată această asociație nu este înregistrată”a punctat Vasile Șarban, secretar de stat, MAIA.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!