Agenții economici sunt încurajați să doneze alimente pentru a ajuta persoanele vulnerabile și a reduce risipa alimentară. Decretul de promulgare și legea pentru modificarea unor acte normative au fost publicate în Monitorul Oficial și vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2025, scrie moldpres.
Potrivit documentului, vor putea fi donate o serie de produse alimentare care sunt sigure pentru consumul uman. Este vorba despre alimentele care și-au pierdut aspectul comercial din cauza deteriorării ambalajului secundar, produsele care nu întrunesc specificațiile producătorului privind variațiile de culoare, dimensiune sau formă, produsele cu erori de etichetare, precum și în condițiile existenței unui excedent de alimente preconizate pentru un anumit sezon de vacanță sau sărbători specifice.
Astfel, operatorul economic care va dona alimente va beneficia de aceleași facilități și deduceri fiscale ca și în cazul reziduurilor, deșeurilor și perisabilității naturale.
Te-ar putea interesa și: Mai puțină risipă: În R. Moldova a fost lansată platforma Donezalimente.md
În Republica Moldova nu există date statistice privind risipa alimentară, însă rapoartele Serviciului Fiscal de Stat pentru anul 2022 arată că peste 800 de agenți economici casează drept pierderi și reziduuri în valoare de peste 1,4 miliarde de lei. Totodată, în mediu un locuitor al țării aruncă anual la gunoi circa 76 kg de mâncare.
Indicele risipei alimentare în Republica Moldova în 2024 este de 93,4 din 100. Un moldovean va risipi în acest an estimativ 71 kg de produse alimentare. Risipa alimentară pe țară este în 2024 de circa 180 de mii de tone sau circa 3 mii de vagoane de tren marfare, aliniate pe o lungime de 40 km. Datele se regăsesc în analiza expertului în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Veaceslav Ioniță.
Află și: Expert: Un moldovean va risipi în acest an peste 70 kg de produse alimentare