В Молдове

MAIA propune prelungirea măsurii de licențiere pe parcursul anului 2024

Автор: AgroExpert
MAIA propune prelungirea măsurii de licențiere pe parcursul anului 2024 - agroexpert.md

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a inițiat modificarea Legii 160/2011, pentru a permite aplicarea măsurii de licențiere pe parcursul anului 2024. Proiectul va fi înaintat și înregistrat luni, 1 iulie, în Parlament.

Precizăm că, fermierii se arată nemulțumiți de faptul că autoritățile nu au prelungit măsurile de control prin licențiere a importului cerealelor și semințelor oleaginoase din Ucraina.

„În cazul ignorării acestui apel de către Guvern și Parlament în scopul găsirii cât mai rapid a unei soluții pentru protejarea agricultorilor locali de concurența neloială din Ucraina, ne rezervăm dreptul constituțional la proteste masive”, anunță fermierii.

Citește și: Urmează proteste? Fermierii, nemulțumiți de liberalizarea importului de cereale

Totuși, anterior, reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) susțineau că prelungirea perioadei de licențiere a importului de cereale și oleaginoase nu este posibilă, deoarece a atins termenul-limită.

„Reglementarea prin licențiere poate fi realizată pe un termen de cel mult 3 luni, care poate fi prelungit o singură dată cu cel mult încă 3 luni. Prin urmare, perioada  pentru care a putut fi aplicată licențierea importului de cereale și oleaginoase a atins termenul-limită”, explică reprezentanții instituției.

Recomandăm și: Liber la importul de cereale: Comisia de licențiere își încheie activitatea

Precizăm că, activitatea Comisiei de licențiere a importului de cereale și oleaginoase care a funcționat în baza Legii nr. 160/2011, își finalizează activitatea pe 26 iunie.

Amintim că, măsura de licențiere a fost introdusă pentru prima dată la 11 octombrie 2023 și a fost funcțională în perioada stării de urgență (până pe 31 decembrie 2023). Următoarea decizie de menținere a acestei măsuri a fost luată pe 5 ianuarie 2024 și extinsă pe 8 aprilie, cu termen-limită până pe 26 iunie curent.

Te-ar putea interesa și: S-au importat sau nu cereale? MAIA prezintă doar numărul de solicitări

În toată această perioadă, în total, au fost acordate 12 licențe pentru importul a circa 69.5 mii tone de semințe de floarea-soarelui, dintre care 1200 tone au fost solicitate pentru industria de cofetărie din soiuri care nu se cultivă în Republica Moldova și circa 44 de tone sunt de porumb pentru pop-corn, din soiuri și hibrizi care nu se cultivă în țară.

Află și: Care companii au obținut licențe pentru importul de floarea-soarelui

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!