В Молдове

Moldova și Ungaria au discutat despre cooperarea în sectorul agroalimentar

Автор: AgroExpert
discuție Moldova Ungaria - agroexpert.md

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a avut o întrevedere cu omologul său maghiar István Nagy. Discuțiile s-au axat pe cooperarea moldo-maghiară în sectorul agroalimentar.

„Ungaria este unul dintre partenerii tradiționali cei mai importanți ai Republicii Moldova. Clasarea Ungariei pe locul 12 între principalii parteneri comerciali mondiali ai Republicii Moldova, în anul 2022, subliniază importanța schimburilor comerciale dintre statele noastre. O colaborare mai strânsă cu Ungaria ne-ar bucura, fiindcă ar deschide noi oportunități de a prelua bunele practici și standardele utilizate în Uniunea Europeană. Noi deja înaintăm pe această cale și avem progrese. Totuși, țintim mai sus ne-am dori să dezvoltăm proiecte comune în sectorul vegetal și zootehnic. Cunoaștem că, Ungaria se află pe poziția a 5-a ca exportator de material semincer. În toamna anului trecut am instituit Centrul Național de Cercetare și Producere a Semințelor și avem ca scop să îl fortificăm, iar cooperarea cu Ungaria ne-ar ajuta să accelerăm acest proces”, a menționat Vladimir Bolea.

Alte aspecte discutate s-au referit la stabilirea relațiilor bilaterale între asociațiile de profil zootehnic din Republica Moldova și Ungaria, precum și colaborarea între instituțiile din domeniul selecției și reproducerii animalelor.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!